Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Os-vecka

Skapad 2018-02-21 12:51 i Björktjära förskola Bollnäs
Förskola
Vi vill uppmärksamma pågående OS i Sydkorea och uppmuntra barnen till glädjen i sport, rörelse och gemenskap.

Innehåll

Nuläge:

Då det varit tradition på Björktjära förskola att anordna någon form av vinteraktivitet i samband med Vasaloppet eller SM-veckan har vi i år bestämt oss för att använda oss av dagsaktuella OS i Sydkorea. Eftersom medierna uppmärksammar OS så mycket och många har ett stort intresse kring detta passar vi på. Förra året 2017 uppmärksammade vi SM-veckan som hölls i Söderhamn och Bollnäs och bestämde då också att utöka från en dag till tre dagar och till fler aktiviteter än skidåkning för att fler ska kunna delta utan utrustning.

Förutsättningarna i år är fantastiska då det finns massor av snö

Mål:

Att alla barn ska kunna delta i någon eller några aktiviteter.

Att uppmärksamma OS

Att skapa en lust till uteaktiviteter och rörelse

Att skapa en vikänsla och kamratskap på förskolan.

 

Syfte:

Vi vill att barnen på förskolan ska få en lust till olika vinteraktiviteter och få prova på att åka skidor. Vi vill vara med och främja hälsa och rörelse. Då många familjer inte har möjlighet eller intresse av att köpa utrustning, samt att även de yngsta barnen ska kunna delta har vi valt att ordna många olika grenar. Då Björktjära förskola har så många avdelningar och barn ser vi att ett sådant här arrangemang kan förena oss och skapa en vikänsla och kompisskap. Vi har lika aktiviteter varje dag för att de barn som är lediga någon också ska kunna delta, samt att man kan få utveckla sin skidåkning och hinna prova på allt man vill. Vi lär oss om OS och om vad det är för något.

Samlas i början och slutet av dagen för att knyta i hop det hela.

 

Genomförande

Vi har spelen tisdag, onsdag och torsdag vecka 8. Samlas varje dag för att gemensamt sjunga den Svenska nationalsången och tända den Olympiska elden (som är en marshall).

Efter den stunden får barnen välja vad de vill göra. Vi vuxna är med och hjälper till, uppmuntrar, deltar och hejar på. En förutsättning för att det ska bli roligt för barnen. Barnen får välja mellan Bollskytte där vi har ett plank men hål i, madrassåkning, skidåkning, Äventyrsbana eller bandy.

Vi avslutar dagen med varm saft och afterski.

Använder oss av mediacenters högtalare och mikrofon för att spela nationalsång, afterskimusik och prata till och med barnen.

Finns material såsom bandyklubbor, bollar och madrasser på förskolan. Skriver ut skyltar kring de olika grenarna. Sätter upp OS-ringar och Svenska flaggor för att skapa stämning.

Skriver gemensamt infobrev till föräldrar.

 

Dokumentation under lärprocessen:

Vi fotograferar och filmar under dagarna. Vi intervjuar och frågar barn. Vi reflekterar tillsammans med barnen och skriver ner när veckan är över. Sätter upp kort och lägger in i Unikum.

Ansvar: Sofia har huvudansvaret samt att alla ansvarar för "sina" barn.

Uppföljning:

Vi fortsätter utnyttja gårdens möjligheter till aktivitet och olika sporter.

Vi anordnar eventuellt en liknande temavecka nästa år.

Kopplingar till läroplanen

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • känner delaktighet i sin egen kultur och utvecklar känsla och respekt för andra kulturer,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande,
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: