Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

7 - 9

Svensk språkhistoria, minoritetsspråk och grannspråk

Toråsskolan 4-9 Skall avslutas, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 2 mars 2018

Det svenska språket är levande och dynamiskt. Språk förändras över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll för svenska språkets utveckling och vad som påverkar språket idag. Du ska få lära dig om svenska språkets historia, ursprung och särdrag, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas.

Introduktion 

Varför språkhistoria och vad är språkhistoria? Språkhistoria är studiet över hur språk förändras över tid. Ett språk slutar aldrig att förändras utan är i konstant rörelse. Den här förändringen innebär helt enkelt att språket lever och används. Vi lär oss om vår språkhistoria dels för att det kan underlätta vår användning av språket och dels för att kunna jämföra skillnader och likheter med andra språk samt resonera kring olika språkliga företeelser som tex. lånord. Genom undervisningen ska du ges möjlighet att utveckla din kunskap om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier. På så sätt ska undervisningen bidra till att stärka din medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.

Du ska träna på att:

- urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer. (ur syfte och förmågor, LGR 11)

 Innehåll

Vi kommer att gå igenom den svenska språkhistorien, från ett gemensamt urspråk till svenskan idag. Vi tittar på språkträdet och pratar om språkspridning. Vi kommer att titta på hur påverkan utifrån (lånord) påverkar och det svenska språkets framväxt från runsvenska till nusvenska. Vi går igenom stora språkförändringar och vad som föranledde dem. Vi pratar om Svenska Akademien och vad de gör. Du kommer även kort lära dig om de nordiska språken och lära dig vilka de svenska minoritetsspråken är.

I arbetsområdet Svensk språkhistoria, grannspråk och minoritetsspråk kommer vi gå igenom:

- Nya ord i språket, till exempel lånord.

- Språkbruk i Sverige och Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

- Språkbruk genom tiderna.

- De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

(ur centralt innehåll LGR 11)

 

 

Arbetssätt

Vi ska arbeta med språkhistoria under veckorna 9-13, eventuellt någon vecka till. Under den här perioden kommer vi att variera undervisningen på flera olika sätt för att. Du kommer få lyssna på några lärarledda genomgångar under arbetets gång. Vi ska dessutom titta på Värsta språket med Fredrik Lindström samt ett par kortare filmer om språk. Du kommer att få läsa texter och arbeta med material från bl.a. läromedlet Portal.

https://www.youtube.com/watch?v=VmKfMR5F74Y&t=5093s

https://www.youtube.com/watch?v=lG7lVJPxv_U

 

Bedömning

Arbetsområdet avslutas med en skriftlig uppgift där du skriver en sammanfattning om svensk språkhistoria och våra minoritetsspråk. Du kommer få tydliga instruktioner och frågor att utgå ifrån när du skriver ditt arbete.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Svenska VT -18. Svensk språkhistoria, minoritetsspråk och grannspråk.
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback