Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skriva berättelse

Skapad 2018-03-01 13:45 i Gustav Adolfsskolan Alingsås
Grundskola 7 Svenska
Vi ska träna på att skriva berättelser.

Innehåll

1. Skriva målande

 

När vi pratar om att skriva ”målande” är det inte meningen att du ska plocka fram färgpennor eller vattenfärg, även om det kan låta så.

 

När vi talar om att skriva målande handlar det om att ”måla med ord” att skriva på ett sådant sätt att den som läser får bilder i huvudet.

 

Du ska ge läsaren en chans att lära känna dina huvudpersoner och de platser där

handlingen utspelar sig. När man har läst en riktigt bra text eller bok ska personerna i den ha blivit så levande att det nästan känns som att man träffat dem i verkligheten.

 

Det är viktigt att skriva målande utan att det blir långtråkigt. Man kan inte beskriva varenda liten detalj om personerna eller miljöerna för då tråkar man ut läsaren.

 

För att bli bra på något krävs massor av träning och därför ska vi träna lite nu.

 

Gå in på uppgiften skriva målande och förbättra texten så mycket du kan!

 

2. Skriva berättelse

 

Nu ska du få skriva en egen berättelse.

 

a) Först ska du titta på länken här under. Här får du tips om hur du ska göra.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=bcdefwdisrU

b) Välj en rubrik till din berättelse.

Vilse i skogen              Spöktimmen,

Hur blir det sen då?    Katten som ingen ville ha,

Ny i klassen                Trollet som ville bli människa,

När isen brast             En fisketur,

Tidsmaskinen             På en öde ö,           

Jag är osynlig             I sista minuten,

Hotet                           Önskedagen,

Helikopter saknad       I natt rymmer jag,

Ridkompisar                Lisa är försvunnen,

Den mystiska väskan    Något måste ha hänt   

Eget förslag

 

Glöm inte att tänka igenom din berättelse innan du börjar skriva. Du kan t.ex göra en tankekarta eller bara anteckna hur du planerar att lägga upp din berättelse.

 

 

 

 

 

 

 

 

Uppgifter

  • Berättelse

  • Skriva målande

Matriser

Sv
Skriva berättelse

Läsa

Utveckla
F
Nivå 1
E
Nivå 2
C
Nivå 3
A
skriva kunskapskrav 1a, 1b
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Skriva kunskapskrav 2
De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
skriva kunskapskrav 6
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge väl utvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: