Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Darwins upptäckt

Skapad 2018-03-05 09:46 i Söderfjärdsskolan Vaxholm Stad
Grundskola 4 Biologi
Hur fick Charles Darwin sin idé om evolutionen? Det började med studier av djur- och växtliv på en 4 år lång resa runt jorden. När Charles kom hem skrev han boken "Om arternas uppkomst".

Innehåll

Det här ska vi lära

Eleverna har sedan tidigare arbetat med ämnet och kommer här få visa sina kunskaper och lära sig mer om evolutionslära, arter, miljö och anpassning.

 

Så här ska vi jobba

Titta på bilder på arter i olika miljöer och lyssna på en berättelse om Darwins upptäcktsresa på ur.se samt vad han kom fram till. Utifrån bilderna och berättelsen ska eleverna rita ett djur i dess livsmiljö och kunna beskriva varför djuret är anpassat för att leva i den miljön. 

 

Så här ska du visa

Under lektionen ska eleven visa genom bild, text och ord hur ett djur har anpassat sig efter en livsmiljö, samt koppla till begrepp som anpassning, miljö och utveckling.

  

Uppgifter

  • Rita och beskriva ett djurs anpassning till en miljö

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
    Bi  4-6

Matriser

Bi
Darwins upptäckt

Anpassning till en livsmiljö

Utifrån bilder och exempel på livsmiljöer och djur som lever där, att lyssna till en text om Darwins upptäckter samt begrepp ska eleven utveckla sin förståelse för hur liv anpassar sig efter sin livsmiljö.
  • Bi  4-6   Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.
Nivå 1
Eleven kan rita och beskriva med ord hur ett djur anpassat sig till en livsmiljö.
Nivå 2
Eleven kan beskriva med ord och bild hur ett djur har anpassat sig till en livsmiljö, samt använt begrepp som anpassning, miljö och utveckling.
Nivå 3
Eleven kan beskriva väl, med hjälp av text och bild, hur ett djur har anpassat sig till en livsmiljö, samt se samband och använt sig av begrepp som anpassning, miljö och utveckling.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: