Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

2 - 3

Bild med tärningskast, bild och form vt18

Musiklådans Friskola , Grundskolor · Senast uppdaterad: 5 mars 2018

Vi skapar en gemensam bild genom positivt samarbete och tärningar.

Bild med tärning 

En bilduppgift som genomförs i grupp. Eleverna får 6 stycken numrerade uppdragskort med olika saker de ska rita på en stor gemensam bild. För att veta vilket uppdragskort som eleven ska ta slår eleven med en tärning. När eleven ritat klart sitt uppdrag är det nästa elevs tur att slå tärningen och utföra den siffrans uppdrag. Svårighetsgraden på uppdragskorten kan ändras.

 

Syfte

Öva på att ge beröm 

Samarbete

Tärningens funktion 

Stärka din självkänsla 

 

Arbetssätt

Beräknad tidsåtgång är cirka 60 minuter. Det är viktigt att prata med eleverna innan de börjar att de inte ska kommentera något negativt om det någon ritar. Uppmuntra eleverna att ge varandra beröm och att bara säga positiva saker.  

Eleverna delas in i mindre grupper. Det är lagom att ha max fem elever per grupp. Dela ut ett stort papper till varje grupp. På detta papper kan man i förväg ha ritat upp en ram runt som är cirka 5 centimeter bred eller så låter man eleverna göra detta innan de får börja slå med tärningen. 
 
Den som är yngst i gruppen börjar, sedan den som är näst yngst osv. Uppdragskorten, som är numrerade på baksidan med siffrorna 1-6, läggs med baksidan uppåt på bänken. När det är sin tur slår eleven en tärning. Den siffra som tärningen visar är samma siffra som det ska stå på det uppdragskort man ska ta. Drar man exempelvis kortet med siffran ett på ska man rita ett moln. När eleven ritat detta är det nästa elevs tur att slå tärningen och rita det som står på det uppdragskortet. Sedan fortsätter detta förfaringssätt tills det att läraren säger stopp. 
 
Nu är det dags att rita en sol på bilden. Samtliga elever i gruppen slår tärningen var sin gång och den som får lägst siffra är den som ska rita en sol. Samtliga elever i gruppen hjälps åt att färglägga bilden. Om man vill kan man dekorera ramen med glitter eller paljetter. När detta är klart återstår endast att signera mästerverket med sitt namn. 
 
Det blir skillnad mellan gruppernas bilder där innehållet kommer att ha en stor variation vilket beror på vilka siffror de olika medlemmarna i gruppen slagit med tärningen. Svårighetsgraden av vad eleverna ska rita går naturligtvis att anpassas efter ålder.
 
När allt är klart kan man sätta upp bilderna och ha en vernissage. Eleverna kan få samtala om hur många gånger de som gjort en bild har slagit en viss siffra (om det exempelvis finns åtta blommor har tärningen visat siffran fyra åtta gånger).

Material per grupp: 1 stort ritpapper A3, 1 tärning, 1 blyertspenna, 1 radergummi. Färgpennor, kritor eller vattenfärg. 

Redovisning 

Eleverna får visa upp sina bilder och berätta om den för de andra i gruppen. 

 

 

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppdragskort F-2
Uppdragskort 2-3

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback