Bakgrund
Vi har reflekterat över att barnen gärna lyssnar på böcker och är aktiva i diskussioner runt bilder och händelser. Ni vårdnadshavare efterfrågar att vi uppmuntrar barnens intresse för bokstäver och siffror i våra Unikumsamtal. Vi tänker därför att barnen får ta med sig en bok hemifrån som de tycker om. Boken får stanna ett tag på förskolan. Parallellt arbetar vi med vår värdegrund, vilket ni vårdnadshavare också önskat. Vi kommer att läsa böcker från vårt normkreativa bibliotek på Jarlaparken. Andra intressen från barn och vårdnadshavare är att arbeta med matematik, rörelse och att göra utflykter.
Syfte
Syftet är att barnen ska få ta del av kultur, språk, matematik och normkreativaitet. Barnen ska få möjlighet att utveckla sin sociala kompetens. Barnen får gå på utflykter och ha rörelse på olika sätt. Vi börjar arbeta med demokratibegreppet för att få en förståelse i vad det innebär.
Målkriterier/Arbetssätt
Dokumentation/Uppföljning
Vi visar på forskning om ordförrådets betydelse och om hur viktigt det är att läsa för barnen:
Vi hänvisar till artikeln om Ordförrådets betydelse för läsning. Artikeln talar om olika barns förutsättningar att bli litterata och förskolans och skolans viktiga betydelse. Artikeln är skriven av Christina Wiklund på Linköpings Universitet. Hon refererar i artikeln till olika forskningsstudier.
https://liu.se/uv/lararrummet/venue/ordforradets-betydelse-for-lasning?l=sv
Vi hänvisar också till föreläsningen om Ordförrådets betydelse för språkutveckling och läsning av danske professorn Jørgen Frost i specialpedagogik. Han menar att ordförrådet är centralt i språkutvecklingen.
http://www.logopedeniskolan.se/2011/08/ordforradets-betydelse-for.html#!/2011/08/ordforradets-betydelse-for.html