Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

7 - 9

Antiken - filmprojekt

Hedeskolan Kattegatt, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 15 mars 2018

I SO har du under de senaste veckorna arbetet med Antiken, vilket vi kommer att fortsätta med också i svenskan. I svenskan kommer vi fokusera på den grekiska mytologin och du kommer få ta del av de spännande sagor och myter som lever kvar än idag.

  Genomförande

v. 11

Introduktion filmuppgift. Som inspiration tittar vi på "Trojanska kriget" och Odyssén.  Ni delas därefter in i grupper och ni kommer nu få dramatisera en myt från Antikens Grekland. Ni blir tilldelade en myt som ni ska filmatisera, ni får själva välja ifall historien ska utspelas under antiken eller i nutid. Ni kan alltså göra en modern version av myten, dock ska  karaktärerna vara desamma som i myten.

Filmen ska vara 3-5 minuter lång och jnag vill att ni börjar med att presentera karaktärerna. Ni skapar ett manus utifrån den befintliga myten, där repliker, scener och rekvisita planeras. Viktigt att alla är delaktiga i arbetet! Manuset lämnas sedan in i till mig i samband med filmvisningen.

v. 12

Arbeta vidare med filmen.

 v. 13

Arbeta vidare med filmen

v. 15

Redovisning av filmen

 

 

Bedömning

 

Filmen skall vara klar onsdag v.15 och bedöms utifrån kunskapskraven nedan. Ni skall visa att myten ni läst är manus för din film. Historien och karaktärerna skall vara de samma, även om gruppen kanske väljer att göra en modern version. Ni skall dessutom använda er av rekvisita för att göra budskapet och dramatiken i filmen tydlig. I bedömningen ingår även hur ni använder er av språket för att göra filmen levande Det betyder att ni skall skriva en dialog där ni för fram känslor hos karaktärerna och att man som publik känner sig engagerad och förstår vad ni vill berätta.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Texter som kombinerar ord, bild och ljud, och deras språkliga och dramaturgiska komponenter. Hur uttrycken kan samspela med varandra, till exempel i tv-serier, teaterföreställningar och webbtexter.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Matriser i planeringen
Antiken - filmprojekt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback