Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

NO (år 1-3)

·

Årskurs:

2

NTA fast eller flytande VT18 åk 3

Sandbackaskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 21 mars 2018

Fast eller flytande - ett temaområde inom NTA - naturvetenskap och teknik för alla. Barnen får i temaarbetet använda sin nyfikenhet och utveckla sitt intresse för naturvetenskap och teknik. De blir även förtrogna med de naturvetenskapliga begrepp som används i temat.

1. Konkreta mål- elevdel

  • Du kommer att få lära dig om fasta och flytande föremåls egenskaper.
  • Du ska få lära dig att arbeta på ett undersökande sätt där du får jämföra och sortera, och även skriva ner vad du tror och dina resultat.
  • Du kommer att få lära dig att diskutera och samtala om vad du upptäcker när du undersöker och jämföra detta med kamraters resultat.

2. Undervisning/arbetssätt- elevdel

  • Du kommer att få arbeta med flera olika uppdrag i par eller grupp.
  • Du kommer i dessa uppdrag att få sortera föremål utifrån olika egenskaper som till exempel färg, form och material och berätta hur du har tänkt. 
  • Du kommer att få beskriva egenskaper hos föremålen och jämföra föremålen, till exempel om de flyter eller sjunker och om de är magnetiska.
  • Du kommer även att få berätta om vad du har undersökt för dina kamrater.
  • Du kommer att få berätta om fasta och flytande ämnens egenskaper samt jämföra likheter och skillnader mellan olika ämnen.
  • Du kommer att få ställa och testa hypoteser. 

3. Bedömning- elevdel

Bedömning görs löpande under arbetes gång och avslutas med en självvärdering av eleverna.


Läroplanskopplingar

kan använda kunskaper från de naturvetenskapliga, tekniska, samhällsvetenskapliga, humanistiska och estetiska kunskapsområdena för vidare studier, i samhällsliv och vardagsliv,

kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Materials egenskaper och hur material och föremål kan sorteras efter egenskaperna utseende, magnetism, ledningsförmåga och om de flyter eller sjunker i vatten.

Enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering.

Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.

I det undersökande arbetet gör eleven någon jämförelse mellan egna och andras resultat.

Eleven kan sortera några föremål utifrån olika egenskaper samt separerar lösningar och blandningar med enkla metoder.

Eleven dokumenterar dessutom sina undersökningar med hjälp av olika uttrycksformer och kan använda sig av sin dokumentation i diskussioner och samtal.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback