Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter.
Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet.
Mellanzon kommer att arbeta såhär:
- Arbeta med mindre grupper.
- Vi arbetar projekterande, vi väver in barnens intressen och är lyhörda och erbjuder ett rikt material som lockar till lek och lärande. Aktivt arbeta fram berikande & lockande lärmiljöer.(Barnen och de 100 språken.
- Ge barnen möjlighet att utvecklas inom de fem förmågorna. (Big 5). - Metakognitiv - Analysförmåga - Begreppsförmåga - Kommunikativ förmåga - Förmågan att hantera information
- På reflektionen fångar vi in barnens nuläge, progression och vilket lärande som skett i de olika förmågorna, använder oss av konkreta material, bilder och reflektionsduk(UTIKULIGT).
- I arbetet med projekten så uppmuntrar vi hur barnen kan utveckla de fem förmågorna, vi tänker på det när vi arbetar i projekten och väver in det i reflektionen. Använder oss av den kompetens som vi får kontinuerligt, litteratur, föreläsningar, nätverksträffar etc.
- I vanliga rutinsituationer så använder vi oss av barnens olika språk, ser det som en tillgång. Tex. Bilder, musik, böcker.'
- Prioritera dokumentationer i barnens lärloggar som visar på utveckling i barnens olika förmågor.
- Lärmiljöerna ska erbjuda utforskande med hjälp av olika uttrycksätt som bygger på samspel och mötesplatser - föränderliga platser.
- Normkritiska samtal under kvällsmöten och en öppen dialog i vardagliga verksamheten.
- Litteratursamtal utifrån boken ”Det synliga barnet” av Martina Lundström och använda oss av materialet i boken och lyfta in det i arbetet tillsammans med barnen och föräldrarna.