👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här
Varför har vi valt detta innehåll?
Vi vill göra barnen medvetna om att de själva bestämmer över sina kroppar och har rätt att bli lyssnade på när de säger "nej" eller "stopp".
Barn med sund självkänsla accepterar och gillar sig själva, de lyssnar på sina egna och andras känslor och behov och vågar sätta gränser genom att säga "nej"/"stopp" till det de inte vill. Vi på Kastanjen vill hjälpa barnen att utveckla sin självkänsla genom att uppmärksamma dem på deras rättigheter. Vi vill bland annat göra barnen medvetna om att de själva bestämmer över sina kroppar och har rätt att bli lyssnade på när de säger "nej" eller "stopp". Vi vill även göra barnen medvetna om de har en egen unik identitet och att alla människor är olika med olika kroppar, egenskaper och behov som ska respekteras.
Vad vill vi att barnen ska få uppleva?
Vem är jag - Hur ser jag ut?
Jag bestämmer över min kropp!
Jag kan säga "nej"/"stopp" och bli lyssnad på.
Hur fungerar min kropp? Vad mår min kropp bra av? (Mänskliga behov)
Vilken metod använder vi för att skapa bästa tänkbara förutsättning för lärande?
Vi har undervisning i hur kroppen ser ut och vilka egenskaper kroppen har.
Vi har olika lekar och övningar med barnen i att säga "nej"/"stopp". Vi har även övningar i att både lyssna på andra och lära av andras kroppsspråk. Detta för att alla barn kanske inte har utvecklat sitt verbala språk. Då är det viktigt att känna igen kroppsspråk där kompisen menar "nej" eller "stopp".
Barnen får se teater med olika innehåll med fokus på kroppen och att säga "nej" eller "stopp".
Barnen får lära sig en ramsa som vi kommer upprepa och arbeta utifrån:
"Min kropp är min! Din kropp är din! Om jag inte vill, då säger jag till."
Vi kommer även att göra övningar med barnen som handlar om att fråga först, exempelvis "Får jag ge dig en kram?", "Får jag hålla din hand?" etcetera.
Barnen får göra självporträtt och-/eller en identitetskarta för att reflektera över sig själv.
För vem? Hur ska det dokumenteras?
Vi pedagoger använder dokumentation som underlag för analys och utvärdering inom området. Vi dokumenterar barnens tankar, kommentarer och resonemang. Tillsammans med barnen tittar vi på dokumentationen och reflekterar kring det. Vissa av barnens uppgifter hamnar i barnens portfoliopärmar och lärloggar på unikum. Alla barn deltar efter förmåga och intresse.