Det är viktigt att förstå hur viktig den Klassiska musik är och har varit och hur den har format och påverkar all modern musik vi tar del av idag. Att kunna överblicka och se skillnader och likheter mellan nya och gamla kulturer och musikepoker för du bl.a. lära dig under detta läsår.
Naturligtvis jobbar vi mestadels praktiskt. Undervisningen i ämnet musik ska ju syfta till att eleverna utvecklar kunskaper som gör det möjligt att delta i musikaliska sammanhang, både genom att själva musicera och genom att lyssna och uppleva musik. Genom undervisningen ges eleverna möjlighet att utveckla kunskap för att använda röst och musikinstrument samt musikaliska begrepp och symboler i olika musikaliska former och sammanhang. Undervisningen ger eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska kreativitet.
Du får därför många möjligheter att öva på att bli allt säkrare på att spela instrumenten keyboard, gitarr, ukulele, elbas och trummor samt att sjunga låtar i mikrofon. Dessutom kommer vi att bilda olika rockensembler där vi tränar samspel. Vi kommer även att filma ensemblespelet för att i efterhand kunna analysera och värdera allas insatser. Varje elev kommer också att komponera en egen pop- eller rocklåt.
Du bedöms när du redovisar dina kunskaper dels fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna, dels i ett prov i musikhistoria under terminen samt i någon inlämningsuppgift.
I stora drag jobbar vi med följande: (Eftersom jag tillämpar elevinflytande även i planeringen kan vissa moment tillkomma och andra strykas)
TRUMMOR: Puls, trummornas delar, t.ex 2-takt, 4-takt, 16-beat, 6/8-takt, olika fill-in
GITARR: Grepptabell, gitarrens/elgitarrens delar, strängarnas namn, bluestolva, takter, repris, tempo, plektrum, dur, moll, septim, ackord/ton, powerchords, spela 3-ackordslåtar, dist, mollpentasolo,
ELBAS: Spela efter en enkel ackordanalys, strängarnas namn, enkel basgång, spela fjärdedelar, åttondelar,
KEYBOARD: Tangenternas namn, bilda dur/moll-ackord, enklare melodispel, olika komp, gliss, genretypiska ljud t.ex. orgel, stråkar, brass. Enkla noter.
SÅNG: Omfång, uppsjungning, skalor, tonhöjd, olika vokala uttryck, blue notes, typiska Rock'n Roll- Blues- & poplåtar, mikrofonteknik, ljudanläggning, enkla inspelningar,
MUSIKHISTORIA: Klassisk Musik (Barock, Wienklassicism & Romantik, finns i "Musikrum Rickard"), Youtube-länkar, ev. Mozartfilm.
ENSEMBLESPEL: Vi bildar rockband och övar, framför och spelar in typiska pop- & rocklåtar.
SKAPA MUSIK: Vi komponerar egna sångtexter och rock- eller poplåtar. Vi arrangerar musik med digitala verktyg såsom: dator, Ipad, Chromebook och keyboard. Det ges även möjlighet att kombinera detta med andra uttrycksformer såsom: dans, bild, video m.m.
MUSIKTEORI: form, kvintcirkeln, notvärden, uttryck, musiksymboler, instrumentgrupper, lyssningsövningar,
ANALYS: Sätta ord på olika musikupplevelser, musikens uppgift i olika sammanhang t.ex. i reklam. Ge förslag som utvecklar samspel och löser musikaliska problem.
Du bedöms i sex olika arbetsområden med hjälp en överskådlig bedömningsmatris i tre betygsnivåer.
Du bedöms fortlöpande när vi jobbar praktiskt på lektionerna genom att träna olika moment och visa upp själv eller tillsammans med andra. Det förekommer också skriftliga moment i form av frågesport, quizz, läxförhör på musikbegrepp, teoretiskt prov på musikhistoria samt inlämning av egen sångtext/låt.
Vi använder också dator, iPads & Chromebook med t.ex. Youtube och upplever och deltar i diskussioner om olika artister, musikstilar, kulturer och instrument
Du får också hela tiden utvecklingstips utifrån den nivå du befinner dig på.
Det förekommer ljud- och videoupptagning under lektionerna i syfte att analysera och se progression.