Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Bokreferat

Ytterbyskolan, Kungälv · Senast uppdaterad: 14 mars 2018

Det här är den avslutande uppgiften för läsprojektet vi haft v. 8,9,10 och 11.

I den här uppgiften kommer du att få arbeta med den bok du läst under läsprojektet. Om du vill kan du börja göra en del av uppgiften innan du läst ut din bok för att sedan göra klart uppgiften när boken är utläst.

Vi kommer att jobba med uppgiften och fortsatt läsning under vecka 11. Efter vecka 11 är det eget ansvar att slutföra uppgiften då vi kommer att börja med ett nytt område på svenskan. Slutgiltig inlämning kommer att vara torsdag vecka 13 (29/3). Detta är dagen du går på påsklov. 

I dokumentet på classroom finns frågor och du skriver svaren direkt i dokumentet. I alla svar skriver ni så utförligt ni kan och med så bra svenska ni möjligt kan. Du ska skriva med typsnittet "Times new roman" i storlek 12. Ändra inte typsnitt på något annat i dokumentet.

Syftet med uppgiften är att arbeta djupare med läsförståelse. Att förstå boken på en sådan nivå att du kan sammanfatta boken från början till slut. Dessutom kan du visa på en ännu djupare förståelse genom att föra resonemang om bokens språk och stil men även om budskap och olika karaktärers motiv i händelser.


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.

Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med mycket gott flyt genom att, på ett ändamålsenligt och effektivt sätt, välja och använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll med god koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter och referensramar samt olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk.

Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Sammanställningarna innehåller välutvecklade och nyanserade beskrivningar och förklaringar, välutvecklat ämnesrelaterat språk samt väl fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Matriser i planeringen
Bokreferat
Uppgifter
Bokreferat

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback