Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bok "Uppdraget"

Skapad 2018-03-12 23:51 i Racklöfska skolan Åre
Vi läser, skriver och samtalar om boken "Uppdraget" skriven av Camilla Lagerqvist. Läsningen är kopplat till ett samarbetsprojekt med länsmuséet Jamtli.
Grundskola 4 – 6 Historia Svenska
Du ska få utveckla din läsning och samtidigt uppleva en bit historia från beredskapstiden i Sverige. Du tränar på att lyssna, samtala och skriva en sammanfattning.

Innehåll

Boken Uppdraget är första delen i en trilogi. Maja heter flickan som är huvudperson och hon bor på en mindre ort nära gränsen till Norge. Berättelsen visar hur tiden under andra världskriget kunde se ut i Sverige ur ett barns synvinkel. Det är en fiktionsberättelse med inslag som är "sanna". Läsaren får en historisk återblick och också en inblick i en ung tjejs tankar och känslor. Det hela kryddas med att det verkligen blir spännande "på riktigt".

Bakgrund:

1939–1945

Andra världskriget bröt ut när Tyskland anföll Polen den 1 september 1939. Två dagar senare, den 3 september, förklarade Storbritannien och Frankrike krig mot Tyskland.

Under åren 1940-1941 utvidgades kriget till större delen av Europa. Många europeiska länder blev anfallna av tyska trupper, medan andra allierade sig med Tyskland. Endast ett fåtal stater i Europa var neutrala. Det var Sverige, Schweiz, Turkiet, Portugal, Spanien, Irland och Vatikanstaten. När Japan anföll USA den 7 december 1941 utvidgades kriget till Fjärran östern.

Kriget i Europa pågick i 5 år och åtta månader, fram till Tysklands kapitulation den 7–8 maj 1945. Kriget mellan USA och Japan fortsatte fram till Japans kapitulation den 2 september 1945.

Omkring 50 miljoner människor dog under andra världskriget. Under krigsåren mördade de tyska nazisterna omkring sex miljoner europeiska judar.

 

Källa till ovanstående “Forum för levande historia”

 

Bedömning:

Elevernas språkutveckling när det gäller att läsa och skriva bedöms under de skrivmoment som ingår en gång per vecka.

Uppgifter

 • Boken "Uppdraget" av Camilla Lagerqvist.

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.
  Sv  4-6
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.
  Sv  4-6
 • Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.
  Sv  4-6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: