Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Religionskunskap, SO (år 1-3), Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Världsreligionerna

Fäladsskolan, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 13 mars 2018

Vi kommer att arbeta utifrån gemensamma frågeställningar om de fem världsreligionerna. Vi kommer att jämföra likheter och skillnader mellan religionerna.

Ämnets syfte

Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om religioner och andra livsåskådningar i det egna samhället och på andra håll i världen. Genom undervisningen ska eleverna bli uppmärksamma på hur människor inom olika religiösa traditioner lever med, och uttrycker, sin religion och tro på olika sätt.

Arbetssätt

  • Samtala - Vi kommer att samtala om de fem världsreligionerna, religionernas ursprung, likheter och olikheter. Vi kommer även att samtala om bl.a. livet, döden, symboler, olika högtider.
  • Lyssna/Se- Vi kommer att lyssna på människor som berättar om sina olika religioner. Vi kommer att titta närmare på olika artefakter tillhörande de olika religionerna. 
  • Läsa - Ni kommer att få läsa om de fem världsreligionerna.
  • Skriva - Ni kommer att få skriva texter om de olika religionerna

Bedömning

Du kommer att få visa dina kunskaper genom att: 

  • Skiva fakta texter.
  • Söka och sammanställa fakta.
  • Arbeta aktivt i grupp genom att ta ansvar och bidra till att svara på frågor/diskutera.
  • Skriftligt prov.

 

 

 


Läroplanskopplingar

analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,

söka information om religioner och andra livsåskådningar och värdera källornas relevans och trovärdighet.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.

Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.

Hur olika livsfrågor, till exempel synen på kärlek och vad som händer efter döden, skildras i religioner och andra livsåskådningar.

Vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för människors identitet, livsstil och grupptillhörighet.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på vem man skriver till och med vilket syfte, till exempel skillnader mellan att skriva ett personligt sms, ett inlägg i sociala medier och att skriva en faktatext.

Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback