Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vardagsorganisationen på Sävja förskola

Skapad 2018-03-13 15:34 i Sävja förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
Välkomnandet Projekttiden Eftermiddagen

Innehåll

 

Välkomnandet

 

På Sävja förskola ser vi välkomnandet som en viktig start på dagen. Där varje barn ska känna sig sedd och redo för en spännande dag på förskolan. Lockande stationerna står redo för utforskning. Dessa stationer kan vara bokläsning, lera, teckna och konstruktionslek för att skapa harmoni och en rofylld början på dagen.  Vi erbjuder även barnen möjlighet att utforska våra ute miljöer. Där de möts av varierade omgivningar med en spännande gård men många olika miljöer att upptäcka. Naturen ligger nära förskolan och skogen blir en intressant plats att upptäcka och utforska tillsammans.

 

Projekttid

 

Här delar vi upp oss i olika grupper. Blockvis eller i våra fasta små projektgrupper och erbjuder frukt och samling där vi går igenom dagen. Där får barnen en överblick över dagen och får möjlighet att själva kunna planera sin dag genom att göra aktiva val inom pågående projekt. Syftet är att med gruppen som utgångspunkt (små grupper eller hela barngruppen) skapa möjligheter att undersöka fenomen tillsammans utifrån olika hypoteser/erfarenheter inom projektet. Projekttiden ger barnen möjlighet att prova varandras tillvägagångssätt/strategier i lärandet och skapa en förståelse kring olika fenomen tillsammans. Syftet för oss är arbeta med målstyrda, planerade processer och undervisning. Under denna tid är vi både inne i våra lärmiljöer och ute i skog och mark.

 

Eftermiddagen

 

De barn som ska vila läggs i sina vagnar och de andra barnen erbjuds inspirerande och utforskande stationer. Stationer ger barnen en möjlighet att få utforska olika material och tekniker under en längre stund i olika grupperingar som konstruktionsmaterial i olika storlekar och strukturer, lera, teckning, skapande av återvinningsmaterial och målning. Stationerna är varierande och med viss inriktning mot projekten och utifrån barnens intressen. Stationerna ger barnen chans att göra egna val. Dagen avslutas på Tornfalken med en fruktstund och lockande stationer där barnen kan samlas och reflektera över dagen.

 

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: