Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

7 - 9

Språkhistoria, dialekter och nabospråk

Älvsåkersskolan 4-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 14 mars 2018

Det svenska språket är levande och dynamiskt. Språk förändras över tid och det är betydelsefullt att veta vilka faktorer som har spelat stor roll för svenska språkets utveckling och vad som påverkar språket idag. Du ska få lära dig om svenska språkets historia, ursprung och särdrag, om hur andra språk har haft stort inflytande på vårt språk, samt fundera över nya ord och hur de bildas. Du kommer också att lära dig mer om minoritetsspråk, svenska dialekter och nabospråk.  

Du kommer att få ta del av genomgångar, diskutera, se filmer och läsa om det svenska språket och dess historia.

Du kommer att få arbeta både enskilt och i grupp. Redovisningen är en skriftlig uppsats på ca tre sidor där du får möjlighet att visa alla de lär- och skrivprocesser vi har jobbat med under läsåret. Du kommer också att få visa dina kunskaper kontinuerligt under lektionerna.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, historia och utveckling samt om hur språkbruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier, samt jämföra med närliggande språk. 


Läroplanskopplingar

Nya ord i språket, till exempel lånord.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Språkbruk genom tiderna. De nationella minoritetsspråken i Sverige och deras ställning i samhället.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar och förklaringar, enkelt ämnesrelaterat språk samt i huvudsak fungerande struktur, citat och källhänvisningar.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Sv // svensk språkhistoria samt nabospråk

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback