Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Novell år 9

Skapad 2018-03-14 11:28 i Domnarvets skola Borlänge
Grundskola F – 9
Novell. Nu är det dags att skriva en novell. En novell är en kort historia som utspelar sig på en eller ett par platser under en kort tid. Den innehåller bara några få personer. En novell börjar ofta mitt i handlingen men kan också börja på lite andra sätt. En novell förmedlar också en stämning; glädje, sorg, kärlek, utanförskap... . Slutet på en novell kan vara överraskande eller ungefär som en sammanfattning. Slutet kan också vara öppet, man får inte säkert veta hur det går.

Innehåll

Innan vi börjar skriva ska vi först se en kort film baserad på en novell. Därefter ska vi läsa den novellen plus ytterligare en novell.

När man skriver en novell ska man följa något som kallas för en dramatisk kurva: 

1. Inledning: här ska du fånga läsarens intresse. Läsaren ska få en aning om vad konflikten/hindret handlar om. Det kan t ex vara ett hot, två personer som är kära men inte är ihop, någon som är deprimerad eller något som är försvunnet och måste hittas. 

2. Presentation: Här får läsaren lära känna personerna och miljön. Vilka är inblandade? Vad har de för relationer till varandra? Var och när utspelar sig historien? 

3. Fördjupning och upptrappning: Det här är den längsta delen av berättelsen. Problemen blir problem på allvar, människor blir kära, biljakterna startar, bankerna rånas...och spänningen stiger. Hur ska det gå? 

4. Upplösningen: Här når spänningen sin höjdpunkt, eller klimax som det också kallas. Nu får vi veta hur det går - vilka som blir ihop, vem som får pengarna, vilka som överlever och så vidare. 

5. Avslutning: Nu är historien äntligen slut. Det är dags att torka tårarna och njuta av segern, alternativt sörja att det gick dåligt. Här kan det också finnas en liten sammanfattning av novellens budskap.  

 

Du ska alltså skriva en novell. Novellen bör vara på 2 sidor (teckenstorlek times new roman 12) och den ska följa den dramatiska kurvan. Innan du börjar skriva ska du namnge ditt dokument samt dela det med mig (Eva Lindström) Du ska även bearbeta din novell utifrån den respons du får av dina kamrater.

Novellen ska vara klar FREDAG 13 APRIL V 15

 

 

Matriser

SVA, grundmatris

E
C
A
Skriva texter och berättande texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.
Ge omdömen om & bearbeta text
Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge utvecklade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kan eleven ge välutvecklade och nyanserade omdömen om texters innehåll, språk och uppbyggnad och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet, kvalitet och uttrycksfullhet på ett väl fungerande sätt.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: