👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Brev år 9

Skapad 2018-03-14 13:12 i Domnarvets skola Borlänge
Grundskola 7 – 9 Svenska som andraspråk
Du ska nu skriva ett brev. Tänk dig att du är på en resa och skriver ett brev hem till någon som du känner.

Innehåll

Mark Levengoods text (Sucka mitt hjärta men brist dock ej) handlar om en resa i Australien. Tänk dig att du är på resa någonstans och skriv ett brev där du berättar vad du är med om. Var är du på din resa? Träffar du några spännande/annorlunda/roliga personer? Tänk på att beskriva människorna och miljön på ett sådant sätt att den som läser din text kan se människorna och platserna framför sig.

Ett brev börjar alltid med en hälsningsfras. Det beror på vem du skriver till vilken hälsningsfras du använder. Sedan skriver du ditt brev. Kom ihåg att dela in brevet i stycken. Ett stycke för varje person/händelse som du skriver om. Avsluta brevet med en avslutningsfras (hejdå, hälsningar, kram...).

Matriser

SvA
SVA, grundmatris

E
C
A
Skriva texter och berättande texter
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller enkla gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med enkel uppbyggnad.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller utvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med relativt komplex uppbyggnad.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer. De berättande texter eleven skriver innehåller välutvecklade gestaltande beskrivningar och berättargrepp samt dramaturgi med komplex uppbyggnad.