Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Nordiska språk

Skapad 2018-03-14 13:15 i Tullbroskolan Falkenberg
Vi kommer att arbeta med de nordiska språken för att eleverna ska få en större förståelse och mer kunskap kring de närliggande språken norska, danska och isländska.
Grundskola 7 – 9 Svenska
Undervisningen i svenska ska bidra till att eleverna får möta och bekanta sig med de nordiska grannspråken. De ska få se skillnader och likheter, samt få lära sig några kännetecknande ord och begrepp. Undervisningen ska skapa en förståelse hos eleverna kring den nordiska språkgemenskapen.

Innehåll

Du ska under att antal lektioner få bekanta dig med de närliggande språken. Detta kommer att ske genom texter, övningar och kortfilmer. Du ska visa att du känner till några likheter och skillnader mellan de olika språken och känna till vissa så kallade "falska vänner".

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om svenska språkets historia, ursprung och särdrag samt jämföra med närliggande språk och beskriva tydligt framträdande likheter och skillnader.
  Sv  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: