Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Slöjd

·

Årskurs:

8

Staden

Gåvsta skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 14 mars 2018

Slöjd är grönt. I läroplanen betonas arbetet för en hållbar utveckling. I slöjden utvecklas medvetenheten om detta utifrån fyra Å. Återhållsam - att vi bara ska konsumera det vi behöver med tanke på ekologiska, ekonomiska, sociala och etiska aspekter i ett globalt perspektiv. Återanvänd - att vi använder det som produceras som det är, att vi byter skänker, lånar och delar saker med varandra. Återbruk - att vi tar till vara på producerat material och lagar, förändrar, gör om samt använder det till något nytt och annat än vad det var tänkt från början. Återvinn - att allt som inte längre kan användas ska hamna på rätt ställe i kretsloppet. Exempelvis PET-flaskor återvinns och blir tyg. Förutsättningar. Tillverka ett föremål som passar in i det kretslopp som staden förutsätter. Arbeta gärna med de fyra Å:na som finns överst i ingresstexten. Vad kan du få för idé? Skissa gärna och skriv upp materiallista på vad som ska tillverkas. Praktiskt: Efter att skissen är gjord samt att jag som lärare fått se vad det ska bli för föremål. Börja tillverka det du tänkt dig. Teoretiskt: Sök fakta om Återhållsam, Återbruk, Återanvänd samt Återvinn, ekologiskt, miljötänk eller något mer som du finner vara intressant. Arbets ska dokumenteras i din loggbok samt ritningen/skissen skall finnas med för att du ska kunna bli godkänd på uppgiften. Lycka till!

Kunskapskrav från LGR11

De kunskapskrav som undervisningen kommer att inriktas mot - Formge och framställa slöjdföremål. - Utveckla idéer - Pröva hur material och tekniker kan kombineras. - Ge omdömen om arbetsprocessen, använda slöjdspecifika begrepp och visa på samband mellan form, funktion och kvalitet. - Tolka slöjdföremåls uttryck samt resonera om erfarenheter, trender och traditioner i kulturer.
 
Undervisning
Hur undervisningen kommer att utformas för att eleven skall ges förutsättningar att nå målen för arbetsområdet. Få kunskap om grundläggande såg och borrteknik. Arbetet i slöjden är processbaserat, vilket gör att eleven ständigt stöter på problem. I slöjden uppmuntrar läraren eleven att självständigt och /eller i samspråk med läraren hitta lösningar på problemen. Slöjden är en tillåtande miljö för detta, vilket bygger upp självkänslan och tilltro till den egna förmågan att slöjda.
 
Tillämpning
Slöjdlektionerna är tillfällen för tillämpning av elevernas kunskaper. Eleven visar i sin slöjdprocess prov på sin förmåga att följa och förstå instruktioner. Sin självständighet och sin förmåga att lösa problem. I sina frågor visar eleven sin förmåga att reflektera kring sitt arbete. Varje avslutat arbetsområde utvärderas skriftligt och muntligt. Här ges eleven möjlighet att förklara och motivera sina olika steg i slöjdprocessen. Återkopplingen från läraren ger eleven erfarenheter att ta med sig in i nästa slöjdprocess.
 
Bedömning
Kunskapskrav från LGR11 "Bedömningen i slöjd skall ta hänsyn till elevens förmåga att utveckla och genomföra egna idéer. kunskaper från alla delar av processen, från idé och genomförande till presentation och värdering av produkten skall vägas in i bedömningen". Vi bedömer, förutom förmågorna som beskrivits ovan, dessutom elevens förmåga att - följa instruktioner,muntligt som skriftligt, - förmåga att lösa problem, - reflektera kring sitt arbete, Vi tittar också på elevens självständighet, uthållighet och vilken kvalité det färdiga arbetet har.

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Slöjd årskurs 7-9 Lgr 11
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback