Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Musik

·

Årskurs:

7 - 9

Tre musikhistoriska epoker v.10-15

Smedingeskolan Norr, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 14 mars 2018

Detta arbetsområde handlar om tre epoker inom musikhistorien, hur musiken lät under dessa perioder, vad som påverkade den, och vad den betydde för människorna som levde då.

På lektionerna:

Kommer vi tillsammans att gå igenom de tre epoker som arbetsområdet ska handla om. Ni kommer att få ett texthäfte med korta faktatexter om varje epok. Vi kommer också tillsammans att göra en tankekarta över varje epok där de viktigaste stödorden finns, och lyssna på tidstypisk musik komponerad av de viktigaste kompositörerna från de olika perioderna.

 

Hur ska det redovisas?

Ni kommer i slutet av arbetsområdet att redovisa era kunskaper vid ett skriftligt prov där ni med egna ord ska resonera kring musikens betydelse för individerna som levde under de olika epokerna. Ni kommer att få ha era tankekartor som stöd under provet. En del av provet kommer att bestå av en lyssningsdel, där ni kommer att få höra några olika musikstycken där ni ska identifiera kompositören och epoken musikstycket skrevs under.


Läroplanskopplingar

analysera och samtala om musikens uttryck i olika sociala, kulturella och historiska sammanhang.

Ljudets och musikens fysiska, tanke- och känslomässiga påverkan på människan. Musikens funktion för att markera identitet och grupptillhörighet i olika kulturer, med fokus på etnicitet och kön.

Instrument och deras funktion i olika genrer och sammanhang, till exempel i en symfoniorkester eller i ett rockband.

Konstmusik, folkmusik och populärmusik från olika epoker. Framväxten av olika genrer samt betydelsefulla tonsättare, låtskrivare och musikaliska verk.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Dessutom kan eleven i viss utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Dessutom kan eleven i relativt hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.

Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om musikens olika funktioner och vilken betydelse den har och historiskt har haft för individer och samhällen.

Dessutom kan eleven i hög utsträckning urskilja och jämföra musikaliska karaktärsdrag från olika genrer, epoker och kulturer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Examination: Tre musikhistoriska epoker
Häfte, genomgångar och länkar

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback