Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Parafras. Din version av konsthistorian

Skapad 2018-03-15 09:34 i Martin Koch-gymnasiet Hedemora
Gymnasieskola 9 Bild
I den här uppgiften går vi tillbaka i konsthitorian. Steg ett är att hitta bland de olika konstnärerna och konstinriktningarna(ismerna). Detta gör du genom att hitta fakta och svara på korta frågor. Steg två är att välja en favorit-ism och ett konstverk inom den inriktningen som du genom måleri vill förändra på något sätt. Kanske vill du byta ut Salvador dalís smältande klockor mot bildäck? kanske förvandlas Picassos krigsskildring Guernica till publikhavet under en rockkonsert? Du bestämmer!

Innehåll

 

Uppgift: Parafras – Din version av konsthistorian.

 

En parafras är en sorts "härmning" av ett konstverk. Man gör om konstverket på sitt eget sätt, inte exakt som förebilden (då är det ett plagiat eller en förfalskning som man har gjort) den nya bilden måste dock vara så lik originalet att men förstår vilken bild konstnären(du) utgått ifrån. Parafraser är ofta kärleksfullt gjorda och humoristiska. Om "härmningen" driver med originalet eller konstnären kallas det för parodi istället. Pastisch är ordet man använder om att härma en stil man gillar.

 

I den här uppgiften går vi tillbaka i konsthistorian. Steg ett är att hitta bland de olika konstnärerna och konstinriktningarna(ismerna). Detta gör du genom att hitta fakta och svara på korta frågor. Sista frågan i formuläret går ut på att du hittar en ism och ett konstverk du gillar, som du genom måleri vill förändra på något sätt. Kanske vill du byta ut Salvador dalís smältande klockor mot bildäck? kanske förvandlas Picassos krigsskildring Guernica till publikhavet under en rockkonsert? Du bestämmer! 

 

 

 

Så här gör ni:

 

1. svara på frågorna i uppgiften "självstudiefrågor-konsthistoria" som du tilldelats tidigare. Sista frågan är att välja en ism och ett konstverk ur den ismen. 

 

2. Utgå från den bild du valde och fundera och planera vad du skall förändra i originalbilden. Du kan tex förändra:

 

 • stämning
 • miljö
 • humöret på personerna
 • tidsepoken (hur skulle personen sett ut/klätt sig i vår tid?)
 • årstiden
 • genren/ismen. (om du tex valt ett surrealistiskt konstverk, hurskulle det se ut i kubistisk stil?)

  3. Du använder dig sedan av akrylfärg och målarduk för att skapa din nya variant av konstverket. 

 

 

 

Syftet. I den här uppgiften tränar vi:

 

1.       Kunskaper om bildens funktion och användningsområden ur ett historiskt perspektiv

 

2.       Förmåga att arbeta nytänkande, idérikt och med personligt uttryck samt att arbeta i kreativa processer.

 

3.       Färdigheter i att framställa bilder med hjälp akrylfärg som material, måleri som teknik och ditt eget konstnärliga uttryckssätt

 

4.       Förmåga att visa upp och presentera ditt bildarbete.

 

5.       Kunskaper om hur bilder och visuella framställningar uttrycker stämningar, betydelser och berättelser i olika genrer.(ismer)

 

 

 

Uppgifter

 • Kort text om ditt verk

 • kort text om ditt verk

 • Konsthistoria - frågor

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: