Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Djur

Skapad 2018-03-15 10:13 i Norrtullskolan åk 7-9 Söderhamn
Grundskola 7 – 9 Biologi
Djur finns överallt. I havens djup, i luften, i regnskogen på andra sidan jorden och på marken utanför skolan - överallt myllrar det av liv. En del djur är stora, medan andra är pyttesmå och svåra att få syn på. När du tar ett enda steg i naturen kliver du på ungefär hundra tusen småkryp. Den biologiska mångfalden är enorm.

Innehåll

Vi kommer att arbeta med djurens liv och ni kommer att få diskutera, rita och lära er vilka djur som ingår i ryggradsdjurens- och ryggradslösa djurens grupp. Ni kommer att få arbeta med olika begrepp inom området där även fotosyntesen och förbränningen ingår. Ni kommer att få resonera i grupp runt ett perspektiv (vargdebatt) där ni redovisar era tankar skriftligt och muntligt. Vi avslutar med finalen som är en enskild uppgift runt djurens liv.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Ekosystems energiflöde och kretslopp av materia. Fotosyntes, förbränning och andra ekosystemtjänster.
  Bi  7-9
 • Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.
  Bi  7-9
 • Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.
  Bi  7-9
 • Hur organismer identifieras, sorteras och grupperas utifrån släktskap och utveckling.
  Bi  7-9
 • Dokumentation av undersökningar med tabeller, diagram, bilder och skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.
  Bi  7-9
 • Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.
  Bi  7-9

Matriser

Bi
Djurens liv

E
C
A
Samtala och diskutera
PERSPEKTIV FINALEN
Du kan samtala om och diskutera frågor som rör arbetsområdet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med enkla motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Du kan samtala om och diskutera frågor som rör arbetsområdet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med utvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Du kan samtala om och diskutera frågor som rör arbetsområdet och skiljer då fakta från värderingar och formulerar ställningstaganden med välutvecklade motiveringar samt beskriver några tänkbara konsekvenser.
Frågor, åsikter & argument
PERSPEKTIV FINALEN
I diskussionerna ställer du frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som till viss del för diskussionerna framåt.
I diskussionerna ställer du frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt.
I diskussionerna ställer du frågor och framför och bemöter åsikter och argument på ett sätt som för diskussionerna framåt och fördjupar eller breddar dem.
Söka information
BEGEPPEN FINALEN
Du kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Du kan söka naturvetenskaplig information och använder då olika källor och för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans.
Dokumentera undersökningar
SKRIFTLIGA RAPPORTER; BEGREPPEN OCH FINALEN.
Dessutom gör du enkla dokumentationer.
Dessutom gör du utvecklade dokumentationer.
Dessutom gör du välutvecklade dokumentationer.
Biologiska sammanhang, begrepp, modeller & teorier
BEGREPPEN FINALEN
Du har grundläggande kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Du har goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa med relativt god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Du har mycket goda kunskaper om evolutionsteorin och andra biologiska sammanhang och visar det genom att förklara och visa på samband inom dessa och något generellt drag med god användning av biologins begrepp, modeller och teorier.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: