Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion - normativ etik - teorier och modeller

Skapad 2018-03-16 15:02 i Sannarpsgymnasiet Halmstad
Gymnasieskola Religionskunskap
Arbetsområdet behandlar tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Arbetsområdet behandlar dessutom etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.

Innehåll

 

Arbetsområdet behandlar tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik (plikt-, konsekvens-,  sinnelags- eller avsikts- och dygdetik) samt hur dessa kan tillämpas i vardagen hos den enskilde människan, mellan samspel människor emellan samt mellan människor och samhället. Arbetsområdet behandlar dessutom etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.

Vi tar upp och diskuterar olika vardagliga fall liksom samhällsproblem utifrån etiska och moraliska aspekter.

Uppgifter

 • Etikuppgift - Hur vet vi att vi har handlat rätt?

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara.
  Rel  -
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument i några frågor. Eleven för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  A
 • Eleven kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument i någon fråga. Eleven för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  C
 • Eleven kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument i någon fråga. Eleven för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
  Rel  E

Matriser

Rel
Religion - normativ etik - teorier och modeller

E
C
A
Normativa etiska teorier
Du kan översiktligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en enkel analys av modellerna och använda dem för att ge enkla argument.
Du kan utförligt beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade argument.
Du kan utförligt och nyanserat beskriva vad som utmärker några normativa etiska teorier och modeller, genomföra en komplex analys av modellerna och använda dem för att ge välgrundade och nyanserade argument.
Normativa etiska teorier
Du för enkla resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och moraliska föreställningar.
Du för välgrundade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Du för välgrundade och nyanserade resonemang om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara utifrån dygdetiska och andra moraliska föreställningar.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: