Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

7 - 9

Lag och rätt 8F

Torpskolan, Lerum · Senast uppdaterad: 3 september 2019

Lagar, normer och regler styr det mesta vi gör, eller inte gör. Ibland är det tydligt vad som gäller, ibland inte. I det här arbetsområdet kommer du få en tydligare förståelse och kunskap om hur lagar, regler och normer påverkar vår vardag samt hur rättssystemet i Sverige fungerar.

Syfte

·       analysera samhällsstrukturer (lagar, regler och normer i Sverige) med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp (ex. påföljd, normbrytande, åtal, brott) 

 

  •         reflektera över hur individer(du, jag och alla andra) och samhällen (vi i Sverige) formas, förändras och samverkar.

 

  • uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv

 

 

 

Centralt innehåll/Ämnesinnehåll

Centralt innehåll

  • Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter. (Ex. Betyder yttrandefriheten att vi får säga precis vad vi vill till vem som helst?)

 

  • Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

 

Undervisning/Metoder

Del 1 - Lagar, regler och normer samt brott. S. 100 - 109.

 

Under det här, inledande, momentet ska vi jobba med att sortera och se likheter samt skillnader mellan lagar, regler och normer. Vi kommer även att titta på vilka som är de vanligaste brotten, varför man begår brott och organiserad brottslighet.

 

Moment 2 - Från brott till påföljd. S. 110 - 120.

 

I det här momentet ska vi titta på processen från själva brottet till påföljden, alltså det svenska rättssystemet.

 

 

Bedömning och redovisning

 

Vecka 38 onsdag 18/9: Skriftligt prov - Lagar/regler/normer/Brott. s. 100-109 SH Utkik + presentationer på Classroom.

Vecka 42 onsdag 16/10: Skriftligt prov - Från brott till påföljd. s. 110 - 120 SH Utkik + presentationer på Classroom.

 

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Eleven har grundläggande kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då enkla samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då förhållandevis komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett relativt väl fungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Matriser i planeringen
Lag och rätt
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback