Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Friluftsliv Vinter

Skapad 2018-03-19 09:27 i Da Vinciskolan Ale
Grundskola 7 – 9 Idrott och hälsa
Friluftsliv Vinter i teorin

Innehåll

Vi går igenom häftet om friluftsliv och tittar på filmer som är kopplade till Vinter och friluftsliv.

Uppgifter

 • Min vinterdag

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och
  Idh
 • förebygga risker vid fysisk aktivitet samt hantera nödsituationer på land och i vatten.
  Idh

Matriser

Idh
Friluftsliv Vinter

E
C
A
Friluftsliv
 • Idh  7-9
 • Idh  7-9
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med viss anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler. Du har beskrivit en vinteraktivitet med enkla fakta men inte funderat över orsaker som kan påverka din aktivitet så som skador eller miljön.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med relativt god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler. Du har beskrivit en vinteraktivitet och utgått från platsen du valt att vara på och hur det ser ut och även funderat på allemansrätten.
Eleven planerar och genomför friluftsaktiviteter med god anpassning till olika förhållanden, miljöer och regler. Du har beskrivit en vinterdag med tanke på kläder efter väder, ev matsäck och packning. Du har även beskrivit om allemansrätten påverkas av din aktivitet.
Skadeförebyggande
Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Du har beskrivit vilka skador som kan uppstå under din vinterdag och någon risk med din aktivitet.
Eleven kan på ett relativt väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge utvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Du har beskrivit vilka skador som kan uppstå under din vinterdag OCH hur du tar hand om dem. Du har även beskrivit vilka risker som finns med din aktivitet och HUR du ska förhindra dem.
Eleven kan på ett väl fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge välutvecklade beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Du har beskrivit tydligt vilka skador som KAN uppstå och HUR du hindrar dem från att uppstå och HUR du tar hand om dem när de uppstår under din vinterdag.
Riskbedömning och agerande
 • Idh  7-9
Eleven kan hantera nödsituationer vid vatten med alternativa hjälpredskap under olika årstider. Här berättar du hur du hanterar en nödställd som ramlat i en isvak på ett enkelt sätt.
Eleven kan hantera nödsituationer vid vatten med alternativa hjälpredskap under olika årstider. Här berättar du hur du hanterar en nödställd som ramlat i en isvak på ett ganska detaljerat sätt.
Eleven kan hantera nödsituationer vid vatten med alternativa hjälpredskap under olika årstider. Här berättar du hur du hjälper en nödställd som ramlat i en isvak på ett detaljerat sätt och med din säkerhet i fokus.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: