Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

8

Lag och rätt åk 7-18

Dalskolan, Tyresö [Inactive] - slutgallrad · Senast uppdaterad: 23 mars 2018

Vi kommer att bearbeta området "Lag och rätt". Vi

1. Lag och rätt

Under ca fyra veckor kommer vi arbeta med arbetsområdet Lag och rätt. Du kommer att läsa om varför vi har lagar och regler i vårt samhälle, och vad som händer om man bryter mot dessa. Vi kommer diskutera olika typer av brott och påföljder (straff), samt hur det svenska rättsväsendet (våra domstolar) är uppbyggt. Vi kommer även besöka en tingsrätt för att närvara vid en riktig rättegång.

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

Undervisningen i ämnet samhällskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur individen och samhället påverkar varandra. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en helhetssyn på samhällsfrågor och samhällsstrukturer. I en sådan helhetssyn är sociala, ekonomiska, miljömässiga, rättsliga, mediala och politiska aspekter centrala.

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

4. Arbetssätt

När vi arbetar med detta arbetsområde kommer du arbeta såväl enskilt som i grupp. Det du kommer göra enskilt är en brottsberättelse, i vilken du skriver om ett brott genom att använda dig av vissa begrepp som är obligatoriska att ha med. Du kommer även få diskutera olika typer av brott och straff med dina klasskompisar. Som bas använder vi läroboken där vi går igenom saker som lagar, ungdomsbrottslighet, rättssäkerhet, domstolar.

5. Bedömning

Under detta arbetsområde kommer jag att bedöma din brottsberättelse. Den ska innehålla de begrepp som är obligatoriska att förklara, och du ska ha skrivit en berättelse där allt sker i rätt kronologisk ordning. Valda delar av lärobokens innehåll kommer du att redovisa skriftligt eller muntligt .

6. Kunskapskrav

Se bedömningsmatris


Läroplanskopplingar

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden, principer, arbetssätt och beslutsprocesser.

Samhällets behov av lagstiftning, några olika lagar och påföljder samt kriminalitet och dess konsekvenser för individen, familjen och samhället.

Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen. Etiska och demokratiska dilemman som hänger samman med demokratiska rättigheter och skyldigheter, till exempel gränsen mellan yttrandefrihet och kränkningar i sociala medier.

Rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld och organiserad brottslighet. Kriminalvårdens uppgifter och brottsoffers situation.

Matriser i planeringen
Tyresö Samhällskunskap år 7-9
Uppgifter
Uppgift 1

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback