Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Kristendom VT 18

Skapad 2018-03-19 14:26 i Norgårdenskolan 7-9 Uddevalla
Grundskola 7 Religionskunskap
Lektionen före påsklovet börjar vi arbeta med kristendom och håller på ett par veckor med detta.

Innehåll

Syfte och mål med arbetsområdet

Efter avslutat arbetsområde ska du ha utvecklat din förmåga att:

  • analysera kristendom samt olika tolkningar och bruk av denna.
  • analysera hur kristendom påverkar och påverkas av samhället
  • reflektera över den kristna identiteten

Undervisningen

Arbetssätt:

  • Området är uppbyggt kring ett språkutvecklande arbetssätt och därmed kommer vi göra många språkutvecklande aktiviteter såsom samtal i par, smågrupper, kategorisera begrepp och texter, arbeta med lässtrategier.
  • I bifogat finns en detaljplanering så du vet vad som händer varje lektion. De uppgifter ni ska göra kommer jag dela i Classroom, men det går också att nå uppgifter och texter via planeringen.
  • Vi kommer utgå från vår digitala lärobok Utkik Religion. Här finns urvalet av de texter och filmer samlade som vi kommer arbeta med: https://gleerupsportal.se/planering/352b47ea-18a1-4a9c-9ac7-6bb1882d2883 
  • Nedanstående planeringstabell kommer finnas på Classroom och vara ifylld med rätt datum. Missar man en lektion är det viktigt att man tittar där och gör det man missat. Sådant som är understryket i tabellen är länkar till uppgifter och filmer som vi arbetar med. (Man måste gå in i planeringen via Classroom för att nå länkarna)
 

Bedömning

För att bedöma dina kunskapskvalitéer utifrån kunskapskraven kommer vi avsluta området med ett skriftligt prov. Tänk också på att de kvalitéer du visar under lektionstid vägs in i bedömningen. 

Matriser

Re
Bedömningsmatris Religion

Har ej visat att du når E inom detta kunskapskrav ännu.
E
C
A
Förmåga att:
analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  • Re
Du har grundläggande kunskaper om kristendom och visar det genom att beskriva vad man tror på, heliga skrifter och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom judendom, såsom riter och högtider.
Du har goda kunskaper om kristendom och visar det genom att förklara och visa på samband mellan vad man tror på, heliga skrifter och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom judendom, såsom riter och högtider.
Du har mycket goda kunskaper om kristendom och visar det genom att förklara och visa på samband och generella mönster kring vad man tror på, heliga skrifter och konkreta religiösa uttryck och handlingar inom judendom, såsom riter och högtider.
Förmåga att:
resonera om likheter och skillnader,
  • Re
Dessutom för du enkla resonemang om likheter och skillnader mellan ortodoxa, katolska och protestantiska kyrkan.
Dessutom för du utvecklade resonemang om likheter och skillnader mellan ortodoxa, katolska och protestantiska kyrkan.
Dessutom för du välutvecklade och nyanserade resonemang om likheter och skillnader mellan ortodoxa, katolska och protestantiska kyrkan.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: