Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

5

Konstnärer och stilar

Östervåla skola F-6, Heby · Senast uppdaterad: 29 mars 2018

Det finns många kända konstnärer från olika epoker. Ni har säkert hör namnen men kanske inte alltid vet något om deras konst. Vem har målat Mona Lisa, vad är pointillism för något? Vi kommer att beröra flera världsberömda konstnärer och prova på att måla, diskutera och inspireras av deras verk.

 

Skolans värdegrund och uppdrag

Eleven ska i skolan möta respekt för sin person och sitt arbete. Skolan ska sträva efter att vara en levande social gemenskap som ger trygghet och vilja och lust att lära. Skolan verkar i en omgivning med många kunskapskällor. Strävan ska vara att skapa de bästa samlade betingelserna för elevernas bildning, tänkande och kunskapsutveckling. Personlig trygghet och självkänsla grundläggs i hemmet, men även skolan har en viktig roll. Varje elev har rätt att i skolan få utvecklas, känna växandets glädje och få erfara den tillfredsställelse som det ger att göra framsteg och övervinna svårigheter.

Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling. Sådana tendenser ska aktivt motverkas. Främlingsfientlighet och intolerans måste bemötas med kunskap, öppen diskussion och aktiva insatser.

 

Övergripande mål och riktlinjer

 

Skolan ska bidra till elevernas harmoniska utveckling. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra en grund för skolans verksamhet. Skolan ska erbjuda eleverna strukturerad undervisning under lärares ledning, såväl i helklass som enskilt. Lärarna ska sträva efter att i undervisningen balansera och integrera kunskaper i sina olika former.

Syfte

Undervisningen i ämnet bild ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas. Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

 

 

Hur undervisningen kommer att gå till

Vad: Fakta om olika konstnärer. Vi kommer att berätta om kända tavlor och visa på olika konststilar som är förknippade med konstnärerna.

Hur: Vi kommer att använda oss av bildspel där fakta om konstnärer och dess kända tavlor presenteras. Du kommer att få se och vara med i diskussioner om konst. Du kommer att få framställa olika bilder med inspiration från de olika konststilarna. 

Varför: Se kunskapskrav

 

 

Bedömning:

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

  • resonemang, och budskap
  • framställa bilder
  • ansvar för din uppgift

Läroplanskopplingar

kan leva sig in i och förstå andra människors situation och utvecklar en vilja att handla också med deras bästa för ögonen, och

tillsammans med eleverna utveckla regler för arbetet och samvaron i den egna gruppen, och

kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt och ansvarsfullt sätt,

kan använda och ta del av många olika uttrycksformer såsom språk, bild, musik, drama och dans samt har utvecklat kännedom om samhällets kulturutbud, och

undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och

analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.

Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback