Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4

Berättande text

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 23 mars 2018

Att vara uppslukad av en berättelse kan vara häftigt! Du vill aldrig att den ska sluta. Fabler, myter och fantasysagor är exempel på berättande texter. Gemensamt för dessa texter är att handlingen kretsar kring ett problem med en tillhörande lösning. Ofta förekommer det även magiska inslag som talande djur, jättar och trollkarlar.

Mål:

När vi arbetat klart med arbetsområdet är målen att du ska kunna:

LÄSA:

  • urskilja den berättande textens struktur (titel, person- och miljöbeskrivningar, händelser i kronologisk ordning med problem och lösning, dialoger och ett målande språk)
  • känna igen en myt (en berättelse som ofta handlar om gudar, hjältar eller naturfenomen och som innehåller ett budskap)
  • resonera om textens budskap (kunna urskilja det som står mellan raderna och kunna diskutera det med andra)
  • göra inferenser (att tolka texten genom att förutspå, dra slutsatser och skapa inre bilder samt koppla ihop detta med egna erfarenheter och kunskaper)
  • sammanfatta textens huvuddrag (genom att t ex plocka ut det viktigaste, identifiera miljö, personer, problem och lösning)

TALA:

  • förmedla texters handling och budskap (muntligt återge vad en text handlar om, vad texten vill lära oss som läsare)
  • vara muntligt aktiv (delta i diskussioner, svara på frågor under lektionerna)

SKRIVA:

  • skriva en fantasyberättelse med en portal, två världar och magiska inslag (kännetecknande för en fantasyberättelse är också kampen mellan det goda och det onda, samt att magi har betydelse för problem och lösningar)
  • skriva miljö- och personbeskrivningar (använda alla fem sinnen för att göra dem mer levande, inte bara fokusera på yttre egenskaper utan också inre personlighetsdrag)
  • skriva händelser med problem och lösning i kronologisk ordning (den röda tråden) 
  • skriva dialoger med talstreck och varierade sägeverb (sa, viskade, skrev, väste, gormade, ropade...)

Bedömning:

Jag kommer att bedöma din arbetsinsats och kunskapsutveckling under lektionerna samt din fantasyberättelse. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Matriser i planeringen
Berättande text åk 4
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback