Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Fysik

·

Årskurs:

4

Elektricitet

Furulundsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 14 maj 2018

Fysik handlar om att söka förklaringar till fenomen runt omkring oss. Varför lyser lampan? Varför leder vissa saker ström? Finns det olika sorters elektricitet? Vi ska tillsammans söka svaren på de här frågorna genom att prova, undersöka, konstruera och dokumentera.

Syfte

Syftet med arbetet är att utveckla din förmåga att beskriva och förklara fysikaliska samband och begrepp gällande elektricitet.

Vad vi ska lära oss

I arbetet om elektricitet ska vi träna begreppen sluten, öppen krets. Vi ska se på olika sorters elektricitet såsom statisk elektricitet och elektrisk ström samt skillnaden mellan ledare och isolatorer. Eleverna ska känna till faror med elektrisk ström. Vi kommer bygga olika elektriska kretsar med batterier, lampor, strömbrytare. Inom området bör man veta något om de historiska upptäckterna kring elektricitet och hur man gjorde förr, före vi upptäckte elektriciteten.

 

Arbetssätt

Under lektionerna ska vi arbeta med begreppen sluten, öppen krets. Vi kommer att se på skillnaden mellan statisk elektricitet och elektrisk ström. Vi kommer också att prata om faror med elektrisk ström. Vi diskuterar kring de historiska upptäckterna av elektricitet samt nutida användning i hemmet och samhället.Vi läser kontinuerligt faktatexter. Vi kommer även att göra undersökningar och laborationer med öppen och sluten krets.

Mål och bedömning

Du kommer bedömas i din förmåga att:

  • Kunna använda dig av och beskriva olika begrepp inom elektricitet.
  • Kunna ge exempel på hur vi använder elektricitet i hemmet eller samhället.
  • Kunna genomföra undersökningar



Bedömningen sker genom observationer på lektionerna vid diskussioner och laborationer, samt ett läxförhör.


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.

Eleven har grundläggande kunskaper om fysikaliska fenomen och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av fysikens begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om elektriska kretsar, magneter, rörelser, ljud och ljus kan eleven relatera till några fysikaliska samband.

Eleven kan också berätta om några naturvetenskapliga upptäckter och deras betydelse för människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen
Elektricitet
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback