Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

6

Hoppet - Jumpin Jack Az

Svensgårdsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 15 maj 2018

Under några veckor framöver läser vi och pratar om boken "Hoppet". Ni kommer att få ett visst antal sidor att läsa till varje vecka samt diskussionsfrågor som är kopplade till bokens innehåll. Vi kommer att arbeta med lässtrategier och utifrån dessa träna på att närma sig en text på olika sätt.

 

Undervisningens mål:

- Du ska träna på att samtala och skriva om texters innehåll.

- Träna på att komma med egna tankar och åsikter samt motivera varför du tycker som du gör.

- Du ska lära dig att närma dig texter på olika sätt utifrån olika lässtrategier.

Undervisningens innehåll

Du ska:

- få samtala och diskutera olika frågor kring texters innehåll och egna erfarenheter.

- få uttrycka dina egna tankar och åsikter i tal och skrift.

- få motivera varför du tycker som du gör.

- få en större inblick i olika lässtrategier och hur man kan närma sig en text på olika sätt.

Upplägg

Varje vecka jobbar vi med ordkunskap, läsning, läsförståelsestrategier, bokfrågor på raderna- mellan raderna - bortom raderna, boksamtal.

Två lektioner varannan vecka använder vi till att arbeta med läsprojektet "Hoppet". Däremellan kommer du få göra upp en plan hur många sidor du behöver läsa och när för att du ska hinna klart ett visst antal sidor till en viss dag. Du kommer att ha möjlighet att läsa en del under lektionstid men kommer även att få läsa hemma som läsläxa. Varannan måndag kommer du få förbereda ett antal frågor om texten i en läslogg och på tisdagen kommer du att ha boksamtal om det du har läst.

Under boksamtalen kommer vi att diskutera det ni läst utifrån givna frågor.

 

Det du kommer jobba med:

- skriftliga inlämningsuppgifter

- muntliga diskussioner och samtal

- din förmåga att uttrycka egna tankar och åsikter samt din förmåga att kunna motivera dessa.

- din förmåga att följa språkliga normer i skrift.

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Att argumentera i olika samtalssituationer och beslutsprocesser.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerade sätt.

Genom att göra enkla, kronologiska sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med viss koppling till sammanhanget visar eleven grundläggande läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett enkelt sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt sätt

Genom att göra utvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med relativt god koppling till sammanhanget visar eleven god läsförståelse

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett utvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet relativt väl

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter för barn och ungdomar med mycket gott flyt genom att använda lässtrategier på ett ändamålsenligt och effektivt sätt.

Genom att göra välutvecklade sammanfattningar av olika texters innehåll och kommentera centrala delar med god koppling till sammanhanget visar eleven mycket god läsförståelse.

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, tolka och föra välutveck­lade och väl underbyggda resonemang om tydligt framträdande budskap i olika verk samt på ett välutvecklat sätt beskriva sin upplevelse av läsningen.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som upprätthåller samtalet väl.

Matriser i planeringen
Bedömningsunderlag svenska
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback