Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Konsten att spela teater 7a och 7b

Skapad 2018-03-22 16:13 i Öjersjö Brunn Partille
Grundskola F
Teater handlar om relationer. På teatern kommer vi i närkontakt med känslorna, med ilskan och hatet, men också med glädjen och kärleken. I det här arbetsområdet ska vi prova att improvisera, dramatisera och skriva egna manus.

Innehåll

 

  • Här ska du utveckla din förmåga att formulera dig i tal och skrift och att anpassa språket efter olika syften, mottagaren och sammanhang.
  • Ni ska skriva manus till en egen pjäs.
  • Omsätta manuset till en pjäs
  • Öva repliker
  • Sätta er in i er rollfigur och öva på hur ni ska gestalta detta, kroppsspråk, röst, personlighet
  • Spela upp för övriga klassen

 

BEDÖMNING:

  1. Skriva ett manus som fungerar att använda i ett uppspel - dramatisera.

  2. Ditt uppspel av dramat - både grupp och individnivå.

  3. Utvärdering av ert grupparbete utifrån givna frågor om hur det gick att  skriva ett manus och att öva/spela upp pjäsen

Matriser

Konsten att spela teater 7a och 7b

Nivå E
Nivå C
Nivå A
Skriva manus
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Kombinera text, estetiska uttryck & medier
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Muntligt framföra en pjäs
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med välfungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: