👋🏼 Var med och förbättra Skolbanken med oss på Unikum. Svara på formuläret här

Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Vardagsorganisationen på Uppsävja förskola

Skapad 2018-03-26 11:18 i Uppsävja förskola Uppsala kommunala förskolor
Förskola
Välkomnandet Projekttid Eftermiddagen

Innehåll

 

Välkomnandet  

Personalen hälsar på alla som kommer till förskolan vilket ger en trygg start på dagen. De som äter frukost gör detta på öppningsavdelningen och de som kommer efter frukost möts av pedagoger utomhus.  Aktiviteterna som erbjuds under morgonen skapar en harmonisk start på dagen.  Aktiviteterna är åldersöverskridande och barnen träffar kompisar från andra avdelningar. Pedagogerna sprider ut sig över gården i barnens aktiviteter.

 

Projekttid

Avdelningarna försöker frigöra en eller två pedagoger som förbereder aktiviteterna och tar fram material osv. Barnen delas in i mindre grupper som alternerar i huvudprojektet. De andra barnen är delaktiga i sidoprojekt och uppdelade i mindre grupper. Dagens upplägg presenteras för grupperna och vi reflekterar över vad projekten innehållit tidigare.

Aktiviteterna genomförs i de olika grupperna och pedagogerna som ansvarat för aktiviteten gör en kortreflektion. Kortreflektionerna ligger till grund för veckoreflektionerna. Miljöerna är uppbyggda med stationstänk och det finns både självgående och pedagogledda stationer och aktiviteter som förändras utifrån barnens önskemål och idéer. Pedagogerna sprider ut sig i de olika miljöerna och barnen får välja station eller aktivitet att vara i.

 

Eftermiddagen

Efter lunch har de yngre barnen sovvila utomhus och de äldre barnen erbjuds lässtund eller lugna aktiviteter. Material och vissa stationer finns kvar under hela dagen och barnens önskemål och intressen påverkar aktiviteterna. Projektväggarna ger barnen möjlighet att återbesöka det de tidigare gjort i projekten. Aktiviteter erbjuds både ute och inne, hela huset samarbetar för att kunna erbjuda barnen att vara i den aktivitet som barnet önskar. Pedagogerna sprider ut sig i de olika miljöerna och aktiviteterna.