Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Skapa en egen 4 chord song

Skapad 2018-03-26 12:21 i Viktoriaskolan Grundskolor
Grundskola 7 Musik
Skapa en egen 4 chord song! Vi utgår från det vi lärt oss i föregående arbetsområde "4 chord song".

Innehåll

Under detta arbetsområde kopplar vi tillbaka till det vi jobbade med tidigare under terminen, nämligen 4 chords - dvs 4 ackord. Ni ska nu få använda de ackorden igen men denna gång för att skapa en egen låt med just dessa fyra ackord. 

Vi kommer att använda garageband och iRigs (midi-pianon) som hjälpmedel i skapandet. Låten kommer att bli minst 16 takter lång. 

Till ackorden som du väljer ska du också skapa en melodi, antingen genom att spela den eller genom att sjunga den (det finns några texter du kan använda om du inte vill skriva en egen text). 

 

Vi avslutar arbetsområdet med att du lyssnar på någon annans musik och ger feedback utifrån de olika begreppen som vi jobbade med under arbetsområdet "4 chord song". 

 

Uppgiften finns beskriven i Classroom.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer, och
  Mu
 • Centralt innehåll
 • Gehörsmusicerande efter musikaliska mönster i olika genrer.
  Mu  7-9
 • Rytmisk och melodisk improvisation till trumkomp, ackordföljder eller melodislingor med röst och instrument.
  Mu  7-9
 • Musikskapande i olika genrer, till exempel visor, ljudkompositioner och låtar.
  Mu  7-9
 • Ackord- och melodiinstrument, bas och slagverk för spel i olika ton- och taktarter.
  Mu  7-9
 • Rytm, klang och dynamik, tonhöjd, tempo, perioder, taktarter, vers, refräng och ackord som byggstenar för att musicera och komponera musik i olika genrer och med varierande instrumentation.
  Mu  7-9
 • Digitala verktyg för musikskapande, inspelning och bearbetning.
  Mu  7-9

Matriser

Mu
Kunskapskrav Musik 7-9

Ej uppnått
E
C
A
Bearbeta & tolka till uttryck
Eleven kan då bidra till att bearbeta och tolka musiken till ett musikaliskt uttryck.
Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett delvis personligt musikaliskt uttryck.
Eleven kan då bearbeta och tolka musiken till ett personligt musikaliskt uttryck.
Skapa musik
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, bidra till att skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en i huvudsak fungerande form.
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som efter någon bearbetning har en fungerande form och karaktäristisk stil.
Eleven kan, utifrån egna musikaliska idéer, skapa musik genom att med hjälp av röst, instrument, eller digitala verktyg pröva och ompröva hur olika kombinationer av musikaliska byggstenar kan forma kompositioner som har en fungerande form och en karaktäristisk stil.
Ge omdömen och förslag
Eleven kan även ge enkla omdömen om eget och andras musicerande och bidra med förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Eleven kan även ge utvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som efter någon bearbetning kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Eleven kan även ge välutvecklade omdömen om eget och andras musicerande och ge förslag som kan leda till att det musikaliska arbetet utvecklas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: