Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

De medeltida korstågen - reflektion

Skapad 2018-03-26 23:07 i Thunmanskolan Knivsta
Grundskola 7 – 9 Historia
Efter att ha lärt oss om och gjort varsin tidslinje över perioden från antikens slut till medeltidens korståg stannar vi upp och skriver ner våra egna tankar om hur vi tycker vi bör se tillbaka på och använda oss av denna historia idag, samt vilka risker som finns med att använda den på fel sätt.

Innehåll

Bland textutdragen i det utskrivna häftet hittar du några olika sätt att se på medeltidens korståg i vår egen tid samt några sätt denna del av historien har använts på, exempelvis:

 

·         Påven ber om förlåtelse för korstågen år 2000.

·         Terrorgruppen IS kallar sina fiender i väst för ”korsfarare”.

·         Högerextrema krafter talar om korstågen när de motsätter sig flyktingmottagande.

·         Anders Behring Breivik (skyldig till 77 mord år 2011) ser sig som en nutida korsriddare.

·         Forskare ser korstågen som en orsak till att Europa fick många nya kunskaper från den muslimska världen och återupptäckte antikens filosofer och vetenskap, vilket innebar slutet på ”The dark ages”.

 

Fundera och skriv själv, utifrån dessa texter och det du lärt dig om korstågen, dina tankar om hur du tycker vi människor som lever idag bör förhålla oss till de medeltida korstågen. Vilka positiva (bra, rätt) saker kan denna historia användas till och vilka negativa (dåliga, fel) saker kan den användas till? Förklara även vad som kan vara bra med att vi som lever idag lär oss om korstågen. Använd exempel från textutdragen för att förtydliga vad du tycker och varför.

Matriser

Hi
Bedömning reflektion över korstågen

Betyget E
Betyget C
Betyget A
Användande/uppfattningar
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Eleven kan föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur historia har använts och kan användas i några olika sammanhang och för olika syften, samt hur skilda föreställningar om det förflutna kan leda till olika uppfattningar i nutiden, och vilka konsekvenser det kan få.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: