Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7

Prov i Perspektiv

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 28 mars 2018

Perspektiv är inom konst, bl.a. arkitektur, ett system för att avbilda tredimensionella objekt på ett tvådimensionellt bildplan. Horisont, centralpunkt, perspektivlinjer. •Detta är tre nödvändiga begrepp: Horisontlinjen är en rät linje som går tvärs över papperet. Som namnet berättar är den horisontell, vågrät. Hur högt eller lågt den ligger på papperet beror på tecknarens eller fotografens höjd i förhållande till det som avtecknas eller fotograferas. Om den ligger lågt brukar man tala om grodperspektiv, och den ligger högt om fågelperspektiv. Perspektivlinjer är de linjer som löper inåt i bilden och som skapar illusionen, känslan, av djup. Perspektivlinjerna möts alltid i en enda punkt, centralpunkten, eller flyktpunkten som den också kan kallas. Det är denna punkt du utgår ifrån när du skapar ditt djup i bilden.

 

Du har nu arbetat under tre veckors tid med centralperspektiv där du utgår från en centralpunkt eller mittpunkt för att skapa ett djup i din bild. 

Nu är det dags för prov. Har du gjort rätt på övningen ni startade uppgiften med samt jobbat bra med din stad i centralperspektiv kommer provet inte vara någon större utmaning. 

Men det jag vill att du tänker på inför provet är:

Var noggrann och slarva inte.

Var precis, använd linjal, rätvinkellinjal. Lägg alltid linjalen kant i kant med pappret för att få raka streck. 

Gör det snyggt, raka och enkla linjer. 

 


Läroplanskopplingar

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris Bild årskurs 7-9
Uppgifter
Centralperspektiv övning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback