Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Alla årskurser

Biologi - Sex och samlevnad

LMH-enheten, Uppsala · Senast uppdaterad: 24 april 2018

Hur blir ett barn till? Hur ser våra könsorgan ut och varför? Vad är puberteten rent biologiskt? Finns det en mödomshinna? Vad menas med det sociala könet? Vad är ett preventivmedel? vad säger abortlagen i Sverige och andra länder? Hur smittar sexuellt överförbara sjukdomar?

När vi gjort denna kurs har vi gått igenom hur könsorganen ser ut, puberteten, sex, sex har flera ansikten, befruktning, graviditet och förlossning, preventivmedel, könssjukdomar.

Du kommer ha kunskap om:

Kvinnans yttre och inre könsorgan, Mannens yttre och inre könsorgan, Erektion och lubrikation, Spermie och ägg, Pubertet och menstruationscykeln, Samlag, hångla och onani, Erogen zon och orgasm, Första gången, Biologiskt och socialt kön, HBT, Befruktning och graviditet och förlossning, Preventivmedel, Sexuellt överförbara sjukdomar, Ponografi, prostitution och sexuellt våld.

Vi kommer arbeta i boken "Biologi Direkt" under ca 3veckor, en del filmer kommer jag att rekommendera och vi kommer göra frågorna i boken samt ett prov (muntligt/skriftligt) på slutet av kursen. 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Hur den fysiska och psykiska hälsan påverkas av sömn, kost, motion, sociala relationer och beroendeframkallande medel. Vanligt förekommande sjukdomar och hur de kan förebyggas och behandlas. Virus, bakterier, infektioner och smittspridning. Antibiotika och resistenta bakterier.

Människans sexualitet och reproduktion samt frågor om identitet, jämställdhet, relationer, kärlek och ansvar. Metoder för att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter på individnivå, på global nivå och i ett historiskt perspektiv.

Matriser i planeringen
Biologi - Sex och samlevnad
Uppgifter
100 frågor om sex
Sexualupplysningsfilm

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback