Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Färglära - Uppdrag 3 åk 4-6

Skapad 2018-03-30 08:18 i Vallåsskolan Halmstad
Färglära Omättade/Mättade Komplementfärger Nyanser
Grundskola 4 – 6 Bild
FÄRG Kan du tänka dig världen utan färg? Trist va? Tänk att aldrig få se en vacker solnedgång eller klä sig i läckra färger... I detta uppdrag ska du träna upp färgseendet genom att jobba med olika nyanser och färgblandningar. Färgläran ligger som grund för de flesta konstnärliga yrken både inom design och hantverk.

Innehåll

Varför arbetar vi med färglära?

Färgläran är en av grunderna för att kunna skapa och samtala om bilder. När vi arbetar med färgläran så lär du dig hur  man hanterar en pensel och att blanda färger. Du tränar upp färgseendet då vi jobbar med olika nyanser och färgblandningar. Kunskapen om färg öppnar möjligheter för att sätta ord på färg i bildsamtal och analys . Färgläran ligger som grund för de flesta konstnärliga yrken både inom design och hantverk.

Så här kommer vi arbeta med uppgifterna....

Första lektionen pratar vi om färger vid en gemensam genomgång. Vi går också igenom hur många färger det finns vad en färgblandning är m.m.

Färgcirkeln

Vi går igenom färgcirkelns ordning dvs hur färgerna är placerade. Vi pratar om grundfärgerna, sekundärfärgerna, varma/ kalla färger, nyanser samt färgegenskaper. Vi har även en genomgång med pensel och färgteknik.

Du ska sedan göra en egen färgcirkel.

Omättade/Mättade färger

Vi pratar om hur man kan med hjälp av vitt eller vatten göra färgen ljus eller omättad och med hjälp av svart mörka färgen och göra den mättad. Eleverna gör en uppgift där de skall öva på att dels blanda nyanser, men även att använda penseln och färg på rätt sätt.

 Komplementfärger

Momentet startas upp genom en lång genomgång där eleverna lär sig om hur ögat reagerar och ser på färg. Vi gör korta övningar där vi studerar vad som händer när vi tröttar ut syn nerven. Vi pratar om hur man praktiskt kan använda sig av kunskapen om komplementfärger tex inom reklam, konst, och även fysiologiska aspekter i vardagen. Vi går igenom vad som händer när man blandar komplementfärger.

Det här kommer jag bedöma i ditt arbete....

Jag kommer att bedöma din förmåga att hantera tekniker verktyg och material inom området, med vattenfärg och med verktyget pensel. Jag kommer även att bedöma graden av självständighet tex hur du kan arbeta efter en instruktion eller hur man hanterar materialet ( byter vatten, rengör färg vid behov).

 

Matriser

Bl
Halmstad Bild - Kunskapskrav åk 6

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att...

I tabellen nedan hittar du kunskapskrav för E-C-A i slutet av årskurs 6.
  • Bl   kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
E
C
A
Färglära
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Dessutom kan eleven pre¬sentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: