Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Kemi

·

Årskurs:

5 - 6

Kemi-nästa

Gamla Förslöv F-6 , Båstad · Senast uppdaterad: 6 april 2018

Kemin finns runt omkring oss. I den här serien, Kemi nästa, kommer du att få lära dig om flera olika delar av kemins värld. Vi kommer att diskutera programmen och göra enklare experiment. Serien består av sex program, som alla finns fritt att se på ur.se.

Innehåll

1. Plast: Att få upp ögonen för att allt är består av något, att material har olika egenskaper, kan sorteras på olika sätt och är en del i kretsloppet. Att introducera begreppen atom och molekyl, de minsta beståndsdelarna som allt är byggt av. 

2. Vatten: Att visa att ett ämne kan finnas i olika former; fast, flytande och gas. 

3. Luft: Att konkretisera vad gas är. Hur vet man att det finns en gas när den inte syns, luktar eller känns? 

4. Salt: Att använda salt som exempel för att förklara några olika kemiska begrepp; densitet, blandningar och lösningar.

5. Fläckar: Att på ett konkret sätt visa hur ett ämne löser sig i ett annat. Ämnen som är byggda av liknande molekyler har förmågan att lösa upp varandra, lika löser lika. 

6. Fyrverkerier: Att introducera begreppet kemisk reaktion, när ämnen reagerar med varandra och tillsammans bildar ett eller flera nya ämnen.

Bedömning

Under arbetets gång kommer vi att bedöma om du kan:

- ställa en hypotes (säga vad du tror ska hända i experimentet).

- delta i diskussionen om experimentets resultat.

- ge förslag som kan bidra till förbättra experimentet.

- skriva och rita om det vi arbetat med. 

 


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i kemi, och

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

Vanliga kemikalier i hemmet och samhället. Deras användning och påverkan på hälsan och miljön samt hur de är märkta och bör hanteras.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback