Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

5 - 6

Skriv din självbiografi

Ärentunaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 8 april 2018

Du ska skriva en bok om dig själv - en självbiografi. Den ska ha en framsida (bild + titel) som du tänkt igenom samt en baksidestext som lockar till läsning. Din text ska vara indelad i sju kapitel med rubriker som ger en ledtråd till vad varje kapitlet handlar om. Du kommer att ge och få respons på din text av en klasskamrat innan du skriver ut den sista versionen.

Bedömningen sker under arbetets gång samt med bedömningsmatris som finns i denna planering.

När du skrivit klart din självbiografi kommer klassen delas in i smågrupper och ni får berätta för varandra enligt följande mall:

1. Visa framsida och berätta hur du tänkte då du gjorde den.
 
2. Berätta vad dina kapitel heter och lite om vad varje kapitel handlar om.
 
3. Läs baksidestexten för gruppen.
 
4. Svara på frågor från gruppen.

Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Handstil samt att skriva, disponera och redigera texter för hand och med hjälp av digitala verktyg.

Eleven kan skriva olika slags texter med begripligt innehåll, i huvudsak fungerande struktur och viss språklig variation.

I texterna använder eleven grundläggande regler för stavning, skiljetecken och språkriktighet med viss säkerhet.

Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från ett avgränsat urval av källor och för då enkla resonemang om informationens användbarhet.

Sammanställningarna innehåller enkla beskrivningar, egna formuleringar och viss användning av ämnesspecifika ord och begrepp.

Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.

Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan samtala om bekanta ämnen genom att ställa frågor och framföra egna åsikter på ett sätt som till viss del upprätthåller samtalet.

Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande inledning, innehåll och avslutning och viss anpassning till syfte och mottagare.

Matriser i planeringen
Kunskapskrav Svenska, årskurs 4-6, Ärentunaskolan
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback