Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Samhällskunskap

·

Årskurs:

9

Hur Sverige styrs

Kristinebergskolan F-9, Oskarshamn · Senast uppdaterad: 8 april 2018

I september går svenska folket till val. I ett demokratiskt system som vårt är det viktigt att folket vet hur landet styrs, och använder sina möjligheter att påverka. Hur går det till? Hur gör man? Vad gör egentligen våra folkvalda politiker? I detta arbetsområde kommer du att få insikt i och förståelse för det svenska parlamentariska systemet på ett praktiskt sätt.

Syfte och förmågor (ur Lgr 11)

I arbetsområdet kommer du att få utveckla din förmåga att reflektera kring hur det demokratiska systemet fungerar tillsammans med medborgarna, och hur man kan göra för att förändra saker i vår vardag. Du kommer också att utveckla din förmåga att analysera partiernas tankar och idéer.

Centralt innehåll

Du kommer att få lära dig i hur vårt demokratiska samhälle fungerar. Du får lära dig vad som kännetecknar en demokrati hur den fungerar i praktiken.

Du kommer att få se filmer, läsa texter, delta i diskussioner samt arbeta på egen hand med fördjupningsuppgifter för att utveckla dina kunskaper och förmågor.

Du kommer att få delta i ett skolval. 

 

Bedömning

Du kommer att få ett skriftligt test och ett arbete där du visar din förmågor .

Du ska visa att du har:
 - Kunskaper om vad demokrati är och vad det innebär.

- Kunskaper om vårt lands grundlagar

-  kunskaper om hur Sverige styrs,
 - kunskaper om hur valet går till,
 - kunskaper om de politiska ideologierna (liberalism, konservatism och socialism).

I din slutuppgift ska du med hjälp av givna begrepp kunna reflektera över hur vårt demokratiska samhälle fungerar.


 


Läroplanskopplingar

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

analysera samhällsstrukturer med hjälp av samhällsvetenskapliga begrepp och modeller,

uttrycka och värdera olika ståndpunkter i till exempel aktuella samhällsfrågor och argumentera utifrån fakta, värderingar och olika perspektiv,

Politiska ideologier och hur skiljelinjerna i det svenska partiväsendet har utvecklats.

Sveriges politiska system med Europeiska unionen, riksdag, regering, landsting och kommuner. Var olika beslut fattas och hur de påverkar individer, grupper och samhället i stort. Sveriges grundlagar.

Individers och gruppers möjligheter att påverka beslut och samhällsutveckling samt hur man inom ramen för den demokratiska processen kan påverka beslut.

Eleven har grundläggande kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra enkla resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter, samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Eleven har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.

Eleven visar det genom att undersöka hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar och beskriver då komplexa samband inom och mellan olika samhällsstrukturer.

I beskrivningarna kan eleven använda begrepp och modeller på ett väl fungerande sätt.

Eleven har mycket goda kunskaper om demokratiska värden och processer och visar det genom att föra välutvecklade och nyanserade resonemang om demokratiska rättigheter och skyldigheter samt om för- och nackdelar med olika former för gemensamt beslutsfattande.

Matriser i planeringen
Valet 2018
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback