Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Modersmål

·

Årskurs:

7 - 9

Modersmål dari och persiska

Modersmålsenhet, Karlshamn · Senast uppdaterad: 11 december 2018

Terminsplanering TEMA: Årstider och traditioner

Hösttermin lå 2018/19

 Beskrivning av ämnet modersmål

Sverigefinnar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk – finska – är ett officiellt nationella minoritetsspråk. För att säkra språkens framtid i landet är det nödvändigt att fler utvecklar språkkunskaper. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära.  Språk är viktig kulturbärare som uttrycker gemensamma erfarenheter, värden och kunskaper som förenar de nationella minoriteterna i Sverige med människor som talar samma språk i andra delar av världen. Att ha kunskaper i språket och om minoritetens kultur kan ge nya perspektiv på den egna identiteten och stärker möjligheterna till deltagande i samhällslivet i Sverige och andra länder.                                                      

 

Ämnets syfte

Undervisningen i finska som nationellt minoritetsspråk i ämnet modersmål ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om språket samt kunskaper om minoritetens kultur. Genom undervisningen ges eleverna möjlighet att utveckla flerspråkighet, sin förståelse av omvärlden och sin identitet.

Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa, skriva och samtala på det nationella minoritetsspråket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att möta och utveckla kunskaper om texter på språket i olika genrer. Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga, språklig säkerhet i tal och skrift samt tilltro till sin förmåga att uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Det innebär att eleverna genom undervisningen ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur man formulerar sig och samspelar med andra i tal och skrift, liksom en medvetenhet om hur språkbruket varierar beroende på situation och sociala sammanhang.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om den nationella minoritetens historia, kulturella uttryck och traditioner. Eleverna ska genom undervisningen även ges förutsättningar att utveckla kunskaper om den nationella minoritetens musik, litteratur och andra estetiska uttrycksformer. Vidare ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om det nationella minoritetsspråkets ursprung, utveckling och nutida status. Genom undervisningen i finska som nationellt minoritetsspråk i ämnet modersmål ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att

  • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

  • använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande,

  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

  • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer,

  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften, och

  • reflektera över traditioner, kulturella företeelser och samhällsfrågor i områden där modersmålet talas utifrån jämförelser med svenska förhållanden.

 




Kunskapsmål

Grundidé och syfte: eleverna måste få en klar uppfattning om olika årstider (om deras egenskaper, om olika typer klimat i olika regioner) i samband med olika folktraditioner som är förknippade med årstidsförändringar i olika regioner/ länder. När på året infaller högtiderna och traditionerna i Sverige och Finland? Hur firar folk dem? I samband med att traditionerna är tydligt kopplade till almanackan kan elever fundera, diskutera och resonera om bl a olika högtider om de olika folkens kulturella traditioner, dessutom  om problem i samband med människans negativa påverkan på klimatet i den moderna världen. Arbeta med den här teman kan vara i olika former - både i skriftlig och muntlig (t ex uppsatser, bokanalys, redovisningar med powerpoint och bilder, osv .

 

Konkretisering av mål

Du ska kunna:

 

  • Träna dig på att läsa , diskutera, analysera olika typer av text/verk.

  • Få baskunskaper om hemlands historia, kultur, litteratur, konst.

  • Utöka ditt ordförråd så att du kan använda de när du skriver dina egna meningar eller   ge beskrivningar.

  • Utveckla förmåga att skriva med rätt stavning och ha rätt meningsbyggnad.

  • Delta aktivt i samtal och diskussioner och våga framföra dina åsikter.

 

Centralt innehåll

Läsa och skriva
Tala, lyssna och samtala
  • Samtal om ämnesområden som är välbekanta för eleven, till exempel olika slags händelseförlopp samt egna och andras erfarenheter.

  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare.

  • Strategier för att uppfatta betydelsebärande ord och sammanhang i talad finska, till exempel med hjälp av förförståelse.

  • Strategier för att delta i och bidra till samtal, till exempel frågor samt bekräftande Olika sätt att söka och välja talat språk från internet och andra medier.

 

Texter
  • Berättelser och annan fiktion för barn och unga. Sånger och dikter.
  • Instruerande och beskrivande texter. Texternas syfte, innehåll och några av deras typiska språkliga drag.
  • Texter som belyser identitets- och livsfrågor samt texter med anknytning till sverigefinska och finska traditioner, kulturella företeelser och språkliga uttryckssätt.
Språkbruk

 

Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
  • Ord och begrepp med anknytning till sverigefinsk och finsk kultur.
  • Hur olika formuleringar används för att inleda och avsluta samtramställningar.
  • Likheter och skillnader mellan finskt talspråk och skriftspråk.
Sverigefinsk Kultur
Traditionell och modern sverigefinsk och finsk musik samt andra estetiska uttryck.
  • Finskans ursprung, utveckling och framtid i Sverige. Organisationer som arbetar för att främja språket och sverigefinsk kultur.
  • Några sverigefinska och finska författare och vilka verk de är kända för.

Historiska och nutida levnadsvillkor och samhällsfrågor i Finland.


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Dari och persiska modersmål
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback