Skolbanken Logo
Skolbanken

Kurser:

RELREL01

Religion 1 Hushagen

Hushagsgymnasiet (används ej längre), Borlänge · Senast uppdaterad: 8 maj 2018

Ämnet Religionskunskap har sin vetenskapliga förankring främst i religionsvetenskapen men är till sin karaktär tvärvetenskapligt. Det behandlar hur religioner och livsåskådningar kommer till uttryck i ord och handling samt hur människor formulerar och förhåller sig till etiska och existentiella frågor. I ämnet behandlas trons och etikens betydelse för individers upplevelse av mening och tillhörighet. Syfte Undervisningen i ämnet religionskunskap ska syfta till att Du breddar, fördjupar och utvecklar kunskaper om religioner, livsåskådningar och etiska förhållningssätt och olika tolkningar när det gäller dessa. Kunskaper om samt förståelse för kristendomen och dess traditioner har särskild betydelse då denna tradition förvaltat den värdegrund som ligger till grund för det svenska samhället. Undervisningen ska ta sin utgångspunkt i en samhällssyn som präglas av öppenhet i fråga om livsstilar, livshållningar och människors olikheter samt ge dig möjlighet att utveckla en beredskap att förstå och leva i ett samhälle präglat av mångfald. Du ges möjlighet att diskutera hur relationen mellan religion och vetenskap kan tolkas och uppfattas, till exempel beträffande frågor om skapelse och evolution. Undervisningen ska leda till att Du utvecklar kunskaper om hur människors moraliska förhållningssätt kan motiveras utifrån religioner och livsåskådningar. Du får möjlighet att reflektera över och analysera människors värderingar och trosföreställningar och därigenom utveckla respekt och förståelse för olika sätt att tänka och leva. Undervisningen ska också ge dig möjlighet att analysera och värdera hur religion kan förhålla sig till bland annat etnicitet, kön, sexualitet och socioekonomisk bakgrund. I undervisningen ska också ge dig möjlighet att analysera texter och begrepp, kritiskt granska källor, diskutera och argumentera.

Centralt innehåll 

  • Kristendomen, de övriga världsreligionerna och olika livsåskådningar, deras kännetecken och hur de tar sig uttryck för individer och grupper i samtiden, i Sverige och i omvärlden. 
  • Olika människosyn och gudsuppfattningar inom och mellan religioner. 
  • Religion i relation till kön, socioekonomisk bakgrund, etnicitet och sexualitet. 
  • Individers och gruppers identiteter och hur de kan formas i förhållande till religion och livsåskådning utifrån till exempel skriftliga källor, traditioner och historiska och nutida händelser. 
  • Olika uppfattningar om relationen mellan religion och vetenskap i den aktuella samhällsdebatten. 
  • Tolkning och analys av olika teorier och modeller inom normativ etik samt hur dessa kan tillämpas. Etiska och andra moraliska föreställningar om vad ett gott liv och ett gott samhälle kan vara. 
  • Analys av argument i etiska frågor med utgångspunkt i kristendomen, övriga världsreligioner, livsåskådningar och elevernas egna ställningstaganden. 

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Religionskunskap 1 RELREL01
Uppgifter
5. Världsreligionerna - Ett eget arbete i tiden.
3. Etik och moral - Gruppuppgift
1. Att läsa om livsåskådningar
De abrahamitiska religionerna
4. Religion och vetenskap
2. Etik och moral - Instuderingsuppgift

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback