Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4 - 6

Minoritetsspråk

Bårslövs skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 9 april 2018

Vet du vad ett minoritetsspråk är? Vet du att det är tusentals människor som pratar andra språk än svenska i Sverige? Det är också så att barn har rätt att få undervisning i skolan på dessa språk. I Sverige har vi fem stycken officiella minoritetsspråk och även ett inofficiellt, dessa heter Romani, Mieänkieli, Jiddisch, Finska och Samiska. Sedan har vi också teckenspråk som är ett minoritetsspråk. När vi jobbar med det här arbetsområdet kommer vi titta mer på hur många i Sverige som talar språken, hur de låter med mera.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Ni ska lära er vad ett minoritetsspråk är samt vilka de nationella minoritetsspråken i Sverige är. Vi ska lära oss detta eftersom det är en del av det centrala innehållet samt kunskapskraven i svenska åk 6, lgr 11. Det kan också vara bra att vara medveten om att det i Sverige finns människor som pratar andra språk än svenska och som dessutom har rätt att till exempel få undervisning i dessa språk.

Hur ska vi lära oss detta?

  • Vi kommer arbeta i grupper med att ta reda på fakta om de olika minoritetsspråken. Den fakta ni hittar ska ni sammanställa och sedan redovisa för resten av klassen. 
  • Vi kommer att följa en programserie på ur.se som heter "Jakten på språket"

 

Vad som kommer att bedömas:

  • Du kommer att bli bedömd utifrån hur du söker fakta, hur du väljer vilken fakta du använder, hur du sammanställer din fakta och redovisar den. 
  • Du kommer även bli bedömd på din förmåga att arbeta tillsammans i grupp.

Hur du får visa vad du kan:

Du får visa vad du kan när ni arbetar i grupper med att gemensamt leta information, välja ut den information som passar ert arbetsområde och sammanställa den information ni bestämt er för att använda. Sedan får du i den muntliga redovisingen visa att du kan redovisa inför en grupp, där kanske du kan använda dig av en tankekarta eller stödord. 


Läroplanskopplingar

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionala skillnader i talad svenska. Några kännetecknande ord och begrepp i de nordiska språken samt skillnader och likheter mellan dem. Vilka de nationella minoritetsspråken är.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Hur man jämför källor och prövar deras tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skill­ nader mellan svenskan och närliggande språk.

Matriser i planeringen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback