Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

6 - 9

Orientering vecka 17-21, VT 2018

Smedingeskolan Norr, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 21 maj 2018

Under veckorna 17-21 arbetar vi med orientering, både teoretiskt och praktiskt. Syftet är att ni ska få ännu större förståelse av begreppen skala, tumgrepp, passa kartan, kartans färger och tecken etc. så att ni kan tillämpa det i naturen.

Arbetsprocess och lektionstid

På lektionerna kommer vi arbeta med grunderna i orientering i olika miljöer samt träna/genomföra orientering praktiskt.
I år 6 orienterar vi i närmiljön och i år 7, 8 och år 9 i något mer okänd terräng.

Vi kommer gå igenom orienteringsbegrepp såsom skala, kartfärger, ledstänger, karttecken, passa kartan, tumgreppet, ekvidistans etc.

Du kan träna karttecken på egen hand genom denna länk. http://www.elevspel.se/amnen/idrott-och-halsa/1060-orienteringstecken.html

Vi kommer använda oss utav olika metoder i orientering såsom skuggorientering, stjärnorientering, appen Turfhunt etc. för att ni ska kunna tillämpa begreppen i orientering när ni är ute i skogen. År 6 och år 7 kommer att få visa sina kunskaper på en orienteringsbana i anslutning till idrottshallen. 

 

Lektioner: 

Lektion 1-2 - Introduktion inomhus. Tills denna lektion ska du ha tittat på instruktionsfilmen "Begrepp, färger och kartsymboler". Du ska även ha tittat på Keynoten Orienteringsteori som vi gick igenom i höstas (ligger som en uppgift). Dessutom ska du ha varit inne på Elevspel (se länk ovan). Vi kommer också att arbeta utomhus med skuggorientering och sjärnorientering

Lektion 3    - Turfhunt

Lektion 4-6 - Orientera individuellt på två olika banor 

På den första introduktionslektionen så kommer du att få svara på följande frågor (bygger på instruktionsfilmen, keynoten och elevspel): 

* Vad innebär tumgreppet? 

* Vad innebär det att passa kartan? 

* Vilken/vilka färger är lätta/svåra att komma ihåg och varför? 

* Vilken/vilka tecken är lätta/svåra att komma ihåg och varför?

* Vilka ledstänger kommer du att använda dig av när du orienterar? 

* Varför behöver vi kunna begreppet skala i orientering och hur ska du göra rent praktiskt när du orienterar? 

 

Bedömning

Vi kommer att bedöma din förmåga att kunna orientera - i närmiljön i år 6, och i något mer okänd terräng i år 7. I år 8 och år 9 kommer ni att få visa era individuella kunskaper på en orienteringsdag. 


Läroplanskopplingar

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.

Att orientera i den närliggande natur- och utemiljön med hjälp av kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Kartors uppbyggnad och symboler.

Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.

Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Orientering vecka 17-20
Uppgifter
Keynote, orienteringsteori

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback