Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi, Kemi, Fysik

·

Årskurs:

9

Hållbar utveckling

Björkvallsskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 16 april 2018

Jordens resurser är inte oändliga! I dag konsumerar vi för mycket av jordens resurser och fördelningen av konsumtionen är orättvis. För att komma till rätta med detta kan vi exempelvis minska energiåtgång och återvinna material. Människan påverkar också ekosystem exempelvis genom jordbruk, skogsbruk, konstruktion av städer och andra strukturer, samt utsläpp av olika ämnen i naturen. Vilka möjligheter till förändringar finns det? Hur kan man agera som samhällsmedborgare för att bidra till en hållbar utveckling?

Så här kommer vi att arbeta:

  • Du skall själv göra en presentation om ett område du väljer.
  • Du kommer att få utnyttja dina tidigare kunskaper inom kemi, fysik och biologi och utveckla dessa för att ta reda på mer information om miljö och hållbar utveckling.
  • Du kommer att få två lektioner på dig att välja område i samråd med läraren.
  • Du kommer sedan få nio lektioner att arbeta med presentationen. Det motsvarar tre veckors arbete, men då många lektioner går bort kommer du få arbeta till 24/5.
  • Under fyra lektioner kommer du att få lyssna på dina klasskamraters presentationer och under någon av dessa presentera ditt eget område för dina klasskamrater.

Läroplanskopplingar

Människans påverkan på naturen lokalt och globalt. Möjligheter att som konsument och samhällsmedborgare bidra till en hållbar utveckling.

Biologisk mångfald och vad som gynnar respektive hotar den. Samhällsdiskussioner om biologisk mångfald, till exempel i samband med skogsbruk och jakt.

Lokala ekosystem och hur de kan undersökas utifrån ekologiska frågeställningar. Sambanden mellan populationer och tillgängliga resurser i ekosystem. De lokala ekosystemen i jämförelse med regionala eller globala ekosystem.

Aktuella samhällsfrågor som rör biologi.

Historiska och nutida upptäckter inom biologiområdet och deras betydelse för samhället, människors levnadsvillkor samt synen på naturen och naturvetenskapen.

Aktuella forskningsområden inom biologi, till exempel bioteknik.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till biologi, såväl i digitala som i andra medier.

Energins flöde från solen genom naturen och samhället. Några sätt att lagra energi. Olika energislags energikvalitet samt deras för- och nackdelar för miljön.

Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället.

Försörjning och användning av energi historiskt och i nutid samt tänkbara möjligheter och begränsningar i framtiden.

Fysikaliska modeller för att beskriva och förklara jordens strålningsbalans, växthuseffekten och klimatförändringar.

Aktuella samhällsfrågor som rör fysik.

Historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och hur de har formats av och format världsbilder. Upptäckternas betydelse för teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till fysik, såväl i digitala som i andra medier.

Vatten som lösningsmedel och transportör av ämnen, till exempel i mark, växter och människokroppen. Lösningar, fällningar, syror och baser samt pH-värde.

Några kemiska processer i mark, luft och vatten ur miljö- och hälsosynpunkt.

Fotosyntes och förbränning samt energiomvandlingar i dessa reaktioner.

Människans användning av energi- och naturresurser lokalt och globalt samt vad det innebär för en hållbar utveckling.

Kemiska processer vid framställning och återvinning av metaller, papper och plaster. Livscykelanalys av några vanliga produkter.

Olika faktorer som gör att material, till exempel järn och plast, bryts ner och hur nedbrytning kan förhindras.

Processer för att rena dricksvatten och avloppsvatten lokalt och globalt.

Vanliga kemikalier i hemmet och i samhället, till exempel rengöringsprodukter, kosmetika, färger och bränslen samt hur de påverkar hälsan och miljön.

Hur man hanterar kemikalier och brandfarliga ämnen på ett säkert sätt.

Aktuella samhällsfrågor som rör kemi.

Historiska och nutida upptäckter inom kemiområdet och deras betydelse för världsbild, teknik, miljö, samhälle och människors levnadsvillkor.

Aktuella forskningsområden inom kemi, till exempel materialutveckling och nanoteknik.

Källkritisk granskning av information och argument som eleven möter i olika källor och samhällsdiskussioner med koppling till kemi, såväl i digitala som i andra medier.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Presentation hållbar utveckling

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback