Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Att läsa och redovisa en bok

Skapad 2018-04-10 10:42 i Åsaskolan 6-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Eleverna får träna sin läsförståelse och utveckla sin förmåga att muntligt redovisa innehållet i en skönlitterär bok de läst.
Grundskola 7 – 8 Svenska Svenska som andraspråk
Det finns många fördelar med att läsa böcker. Det förbättrar koncentrationen, ditt språk, minskar stress, ger kunskap, förbättrar tänkandet och skrivförmågan, ger bättre minne, ökar kreativiteten och framförallt - underhåller.

Kort sagt - det är bra att läsa böcker!

Innehåll

Arbetsområde

Du kommer nu att redovisa en bok som du själv valt och läst under terminen. Du ska även få berätta om boken för dina klasskamrater.

Elevens mål

I detta arbetsområde - Bokprat väljer du en skönlitterär bok efter eget intresse att läsa. Du visar i din muntliga redovisning att du lärt dig något av bokens innehåll. Du ska presentera boken inför klassen.

Jag kommer att bedöma

Jag kommer att bedöma:
- din förmåga att göra en sammanfattning av innehållet i boken
- din läsförståelse samt din förmåga att beskriva när och varför saker händer
- din förmåga att förstå och diskutera budskapet i boken. Det gör du med hjälp av vad du själv varit med om och med hjälp av frågor om livet och omvärlden.
- din förmåga att ställa frågor och säga vad du tycker om olika saker och hur du motiverar dina åsikter
- din förmåga att hålla en muntlig redovisning och hur du anpassar din redovisning till de som lyssnar 
 

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.
    Sv  7-9
  • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
    Sv  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: