Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

August Strindberg

Skapad 2018-04-10 12:02 i Trekungagymnasiet Kungälv
Författartema: August Strindberg
Gymnasiesärskola Svenska
Du kommer att få läsa boken August Strindberg - bilder ur hans liv (M.Larsson, LL-Förlaget, 2012). Du kommer också att få arbeta med frågor till de olika kapitlen i boken. Läs ett kapitel i taget och jobba sedan med frågorna. Du kan skriva svaren på din dator eller i din iPad i mappen Svenska. Glöm inte att skriva vad kapitlet heter som rubrik varje gång du svarar på frågor.

Innehåll

SYFTE: Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin förmåga att läsa och reflektera över skönlitteratur och andra typer av texter. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om vad som kännetecknar olika slags texter och hur de är uppbyggda.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att använda skönlitteratur, andra typer av texter och film som en källa till självinsikt och förståelse för andra människors erfarenheter, livsvillkor, tankar och föreställningsvärldar. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om berättande och kommunikation genom film och digitala medier.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • Förmåga att läsa och reflektera över skönlitteratur och andra typer av texter från olika medier.
  Svb
 • Förmåga att söka, sammanställa och kritiskt granska information från olika källor.
  Svb
 • Centralt innehåll
 • Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider och kulturer. Berättande i film och andra medier där ord, bild och ljud samspelar. Olika genrer och berättarteknik i skönlitteratur, film och andra medier.
  Svb  -
 • Lässtrategier för att förstå och tolka texter. Hur man urskiljer budskap, syfte, avsändare och sammanhang i texter från olika medier.
  Svb  -
 • Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel genom att identifiera nyckelord.
  Svb  -
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: