Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bearbeta text, åk 6 Fredsdalsskolan

Skapad 2018-04-12 10:21 i Simrislundsskolan Simrishamn
Vi ska träna på att bearbeta texter!
Grundskola 4 – 6 Svenska
Vad gör man när man bearbetar texter?

Innehåll

1. Bearbeta texter

För att bli bättre på att skriva texter måste man orka och kunna läsa igenom det man skrivit och fundera över vad som skulle kunna förbättra. Är inledningen tillräckligt fångande? Hur lyckades jag knyta ihop slutet? Går det att hänga med i den röda tråden? Har jag riktat mig till någon läsare? Skulle läsaren kunna få en bild av det jag vill beskriva?

Ni ska alltså få träna er på att bearbeta texter men också se om ni kan förstärka textens innehåll med hjälp av en bild.

2. Förankring i läroplanen och kursplanens syftestext

 

3. Innehåll i undervisningen - centralt innehåll

 

4. Arbetssätt

Alla skriver en text på datorn utifrån ett givet tema.

Vid nästa tillfälle kopierar alla sina texter och spar dem som version 2 och börjar med första bearbetningen som mest tittar på form och struktur: interpunktion, stor liten bokstav, stycken talstreck, stavning.

Vid nästa tillfälle får eleverna läsa varandras texter och skriva längst ner i dokumentet tips på förbättringar av 1. Början, 2. Slutet 3 Röda tråden (det finns kriterier de ska titta efter)

Eleverna läser och bearbetar texten utifrån givna förslag.  

Eleverna läser varandras texter utifrån 1. Finns det någon miljöbeskrivning, hur kan den förbättras? 2. Föreslå hur en mening skulle kunna bearbetas för att bli mer målande. (förslagen skriver de längst ner i dokumentet)

Eleverna färdigställer sin text och jämför med hur första utkastet såg ut.

Eleverna förstärker texten med en bild och bildtext.

Eleverna skriver en reflektion: vilka bra tips fick du? Vilka bra tips gav du? vad är det som skiljer slutresultatet från ditt första utkast?

5. Bedömning

Utifrån betygskriteriet där E set ut så här:

Du kan ge enkla omdömen om innehållet i texter. Du förbättrar dina texter med hjälp av omdömen på ett ganska bra sätt.

6. Kunskapskrav

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sv  4-6
 • Olika sätt att bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  Sv  4-6
 • Kunskapskrav
 • Genom att kombinera text med olika estetiska uttryck så att de samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förtydliga, förstärka och levandegöra sina texters budskap.
  Sv  E 6
 • Dessutom kan eleven ge enkla omdömen om texters innehåll och språk och utifrån respons bearbeta texter mot ökad tydlighet och kvalitet på ett i huvudsak fungerande sätt.
  Sv  E 6
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: